Що думає бізнес про Урядовий законопроєкт щодо оплати роботодавцями 10 днів хвороби працівників

UA RU

ЯК ЕЛЕКТРОННІ ЛІКАРНЯНІ ПОЛЕГШАТЬ РОБОТУ ⚡️

Законопроект Мінсоцполітики про Фонд соцстраху призведе до двократного збільшення виплат роботодавцями.

Так, пропонують збільшити кількість перших днів лікарняного, які оплачує роботодавець з 5 до 10. При цьому ЄСВ роботодавці сплачуватимуть і надалі. Тобто платитимуть державі 22% ЄСВ, але працівники хворітимуть на їх утриманні.

Що думає бізнес про Урядовий законопроєкт щодо оплати роботодавцями 10 днів хвороби працівників

І це при тому, що рівень промислового виробництва за рік впав майже на 5%, а більшість роботодавців втратили і без того не надто велику підтримку з боку держави.

Якщо минулого року хоча б якась частина навантаження полегшувалася виплатами по частковому безробіттю, наразі вони існують лише для невеликої долі компаній, що мають замкнений цикл виробництва. Фактично держава отримає назад цю свою допомогу бізнесу за минулий рік. Бо величезні додаткові витрати роботодавців на оплату лікарняних втричі перевищать її обсяги.

А ще Мінсоцполітики пропонує не виплачувати лікарняні співробітникам підприємств, що простоюють. Тобто, мало того, що життя цих компаній і так ледь жевріє, ще й мають страждати їх працівники.

Також у законопроєкті пропонують радикально збільшити необхідний стаж як критерій для отримання виплати по лікарняному. Це призведе до того, що працівники усіляко уникатимуть офіційних лікарняних та створюватимуть загрозу для власного здоров’я та здоров’я оточуючих.

Роботодавці категорично не підтримують даний проєкт і вимагають відкликати його.


За інформацією ФРУ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19832

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115189

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196692

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді