Штрафи повертаються: вчасно реєструйте АН та звітуйте про залишки пального
Маркування алкогольних напоїв (крім маркування виноробної продукції, у тому числі сидру і перрі (без додавання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, зі вмістом спирту не більше 8,5% об’ємних одиниць (без додавання спирту), які реалізують в Україні, здійснюють відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 06.12.2018 № 2639-VIII. До того ж ураховують особливості, що встановили Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР.
Маркування має містити таку інформацію:
- загальну та власну назви виробу;
- найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про алкогольний напій. Для імпортованих алкогольних напоїв — найменування та місцезнаходження імпортера;
- знак для товарів і послуг;
- географічну назву місця виготовлення виробу, якщо найменування виробника не відображає місця розташування суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного госпсуб’єкта, який діє через своє зареєстроване постійне представництво);
- вміст спирту (% об.);
- місткість посуду;
- вміст цукру.
Штриховий код повинен наноситись на:
- видиму сторону етикетки;
- або контретикетки;
- або пляшки (іншого посуду).
На видимій стороні етикетки, або контретикетки, або корка, або пляшки (іншого посуду) виробу повинні зазначатись:
- дата виготовлення виробу;
- код госпсуб’єкта (у тому числі іноземного госпсуб’єкта, який діє через своє зареєстроване постійне представництво);
- номер ліцензії на виробництво.
Розлив алкогольних напоїв здійснюють у виготовлену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд зі скла чи глазурованої кераміки. Розлив алкогольних напоїв зі вмістом спирту етилового понад 8,5 % об’ємних одиниць здійснюють виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,18 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,33 л, 0,35 л, 0,37 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л, 0,75 л, 1,0 л і більше.
Продукцію, призначену для експорту, розливають у тару та маркують згідно з умовами відповідної угоди на експорт.