Маркування алкогольних напоїв: роз’яснення ДПС

Кабмін уніс зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів

Маркування алкогольних напоїв: роз’яснення ДПС

Штрафи повертаються: вчасно реєструйте АН та звітуйте про залишки пального

Маркування алкогольних напоїв (крім маркування виноробної продукції, у тому числі сидру і перрі (без додавання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, зі вмістом спирту не більше 8,5% об’ємних одиниць (без додавання спирту), які реалізують в Україні, здійснюють відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 06.12.2018 № 2639-VIII. До того ж ураховують особливості, що встановили Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР.

Маркування має містити таку інформацію:

  • загальну та власну назви виробу;
  • найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про алкогольний напій. Для імпортованих алкогольних напоїв — найменування та місцезнаходження імпортера;
  • знак для товарів і послуг;
  • географічну назву місця виготовлення виробу, якщо найменування виробника не відображає місця розташування суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного госпсуб’єкта, який діє через своє зареєстроване постійне представництво);
  • вміст спирту (% об.);
  • місткість посуду;
  • вміст цукру.

Штриховий код повинен наноситись на:

  • видиму сторону етикетки;
  • або контретикетки;
  • або пляшки (іншого посуду).

На видимій стороні етикетки, або контретикетки, або корка, або пляшки (іншого посуду) виробу повинні зазначатись:

  • дата виготовлення виробу;
  • код госпсуб’єкта (у тому числі іноземного госпсуб’єкта, який діє через своє зареєстроване постійне представництво);
  • номер ліцензії на виробництво.

Розлив алкогольних напоїв здійснюють у виготовлену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд зі скла чи глазурованої кераміки. Розлив алкогольних напоїв зі вмістом спирту етилового понад 8,5 % об’ємних одиниць здійснюють виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,18 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,33 л, 0,35 л, 0,37 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л, 0,75 л, 1,0 л і більше.

Продукцію, призначену для експорту, розливають у тару та маркують згідно з умовами відповідної угоди на експорт.

За інформацією ДПС у Черкаській області


Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Держбюджет 2025

19 листопада ВРУ ухвалила Закон України «Про Державний бюджет на 2025 рік» (проєкт закону від 14.09.2024 № 12000). Це вже третій бюджет країни за час повномасштабного вторгнення рф із найбільшими видатками та дефіцитом бюджету за всю історію країни. Проте Уряд запевняє, що бюджет є збалансованим. На які показники він спирається та що очікує українців в умовах воєнного стану — в огляді
643

Порядок ліквідації підприємства

Ліквідація — це одна з форм припинення діяльності суб’єкта господарювання. Відсутність правонаступництва, тобто передачі прав та обов’язків третій стороні, відрізняє її від реорганізації. Яка послідовність дій при ліквідації, у якій черзі погашаються борги та як звільнити працівників при ліквідації? Що таке ліквідаційний баланс підприємства? Розглянемо, як здійснюється ліквідація юридичної особи у 2024 році з огляду на воєнний стан
82335

Бухгалтерська довідка: коли та як складати

Консультація допоможе оформити бухдовідку якщо затримуються документи від контрагента, треба виправити помилку або задокументувати госпоперацію, коли немає типової форми первинки. Як застосовувати бухдовідку — вчергове роз’яснив Мінфін, а експерт підготувала колекцію зразків бухдовідок для різноманітних ситуацій
88002

Послуги кейтерингу: облік та організація

Одне з віянь сьогоднішнього часу – спрощення та передача несуттєвих для підприємства, закладу, установи процесів іншим, більш професійним у цьому виконавцям. Кейтеринг – що це, навіщо він потрібен та як вести облік кейтерингу
3132

Облікова політика підприємства

В обліковій політиці підприємство закріплює свій вибір у варіативних правилах ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності. Або ж — зазначає свій підхід до обліку, якщо нормативка не передбачає варіантів обліку щодо окремих операцій. Облікова політика не раз була надійним помічником підприємств під час судових тяжб із податківцями. Тож підходьте до її розробки стратегічно, а головне — дотримуйтесь обраних в ній правил, щоб сформувати механізм захисту у разі претензій фіскальних органів та можливих судових спорів
90657

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді