Маркування алкогольних напоїв: роз’яснення ДПС

Кабмін уніс зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів

Маркування алкогольних напоїв: роз’яснення ДПС

Штрафи повертаються: вчасно реєструйте АН та звітуйте про залишки пального

Маркування алкогольних напоїв (крім маркування виноробної продукції, у тому числі сидру і перрі (без додавання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, зі вмістом спирту не більше 8,5% об’ємних одиниць (без додавання спирту), які реалізують в Україні, здійснюють відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 06.12.2018 № 2639-VIII. До того ж ураховують особливості, що встановили Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР.

Маркування має містити таку інформацію:

  • загальну та власну назви виробу;
  • найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про алкогольний напій. Для імпортованих алкогольних напоїв — найменування та місцезнаходження імпортера;
  • знак для товарів і послуг;
  • географічну назву місця виготовлення виробу, якщо найменування виробника не відображає місця розташування суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного госпсуб’єкта, який діє через своє зареєстроване постійне представництво);
  • вміст спирту (% об.);
  • місткість посуду;
  • вміст цукру.

Штриховий код повинен наноситись на:

  • видиму сторону етикетки;
  • або контретикетки;
  • або пляшки (іншого посуду).

На видимій стороні етикетки, або контретикетки, або корка, або пляшки (іншого посуду) виробу повинні зазначатись:

  • дата виготовлення виробу;
  • код госпсуб’єкта (у тому числі іноземного госпсуб’єкта, який діє через своє зареєстроване постійне представництво);
  • номер ліцензії на виробництво.

Розлив алкогольних напоїв здійснюють у виготовлену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд зі скла чи глазурованої кераміки. Розлив алкогольних напоїв зі вмістом спирту етилового понад 8,5 % об’ємних одиниць здійснюють виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,18 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,33 л, 0,35 л, 0,37 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л, 0,75 л, 1,0 л і більше.

Продукцію, призначену для експорту, розливають у тару та маркують згідно з умовами відповідної угоди на експорт.

За інформацією ДПС у Черкаській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36201

Мобілізаційний Закон № 3633: до чого готуватися працівникам і роботодавцям із 18.05.2024

Нагляд за виконанням мобілізаційного законодавства посилюють. Маємо чергові зміни у правилах військового обліку. Експерт акцентував на важливих моментах, які стосуються обов’язків роботодавців
6191

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1493

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158747

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді