Перехід на електронні лікарняні продовжили до 01.10.2021: коли лікарняний буде готовим до сплати

UA RU

⚡️ СПЕЦІАЛЬНО ДЛЯ ВАС: ЗАБЕРІТЬ ЗАПИС ВЕБІНАРУ ПРО ЕЛЕКТРОННІ ЛІКАРНЯНІ

Паперові лікарняні видаватимуть до 01.10.2021 року: повний перехід на електронні відтермінували

Перехідний період впровадження електронних лікарняних продовжили до 01.10.2021 (наказ МОЗ від 28.08.2021 № 1836). На цей час пацієнти все ще можуть отримати як паперові, так і е-лікарняні залежно від закладу охорони здоров’я. А в разі вагітності та пологів, захворювання на ВІЛ або психічного розладу мають бути видані виключно паперові листки непрацездатності.

Коли на час перехідного періоду електронні лікарняні вважаються виданими?

1. До завершення перехідного періоду е-лікарняні вважають виданими і стають готовими до сплати через 5 днів після закриття. Раніше електронні лікарняні вважались виданими і ставали готовими до сплати на наступний день після закриття е-лікарняного.

Зверніть увагу, електронний лікарняний в особистих кабінетах має статус «закритий» одразу з дати свого відкриття, однак він є закритим днем у майбутньому — відповідна дата закриття зазначена у е-лікарняному та є плановою датою завершення тимчасової непрацездатності або повторного огляду, після якого буде сформовано новий медичний висновок і створено продовжений е-лікарняний тощо.

2. Така тимчасова норма діятиме упродовж вересня та допоможе зменшити ризики помилок при формуванні е-лікарняних в окремих випадках — наприклад, коли працівник захворів одразу після прийняття на роботу та дані щодо його працевлаштування не встигли синхронізуватись, або дві застраховані особи мають тотожні прізвище, ім’я, по батькові і різницю лише в одну цифру в ідентифікаційному коді тощо.

3. Упродовж цього місяця протоколи обміну даними, інформаційні реєстри і системи доопрацюють, аби електронні лікарняні формувались на підставі медичних висновків чітко і без технічних помилок.

4. Отже, до жовтня е-лікарняний буде ставати підставою для призначення матеріального забезпечення через 5 днів після свого закриття.

5. Аби відслідковувати це було легше, статус е-лікарняного автоматично зміниться на «готово до сплати». З цього дня роботодавець має упродовж не більш ніж 10 к. дн. призначити працівнику допомогу.

6. Після завершення перехідного періоду готовим до сплати е-лікарняний буде ставати, як і передбачено, на наступний день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності.

Нагадаємо, Наказом МОЗ від 28.08.2021 № 1836 відтермінували повний перехід на електронні лікарняні до 01.10.2021 року. Відповідні зміни внесли до наказу МОЗ «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 № 1066. Зміни набрали чинності з 31.08.2021.

На цей час пацієнти все ще можуть отримати як паперові, так і е-лікарняні залежно від закладу охорони здоров’я. А в разі вагітності та пологів, захворювання на ВІЛ або психічного розладу мають бути видані виключно паперові листки непрацездатності.

Окрім відстрочення повного переходу на електронні листки непрацездатності, внесли ряд інших змін, зокрема, щодо набуття е-лікарняними статусу виданих.

Так внесли зміни до:

1. Порядку реєстрації живонароджених і мертвонароджених, затвердженого наказом МОЗ 29.03.2006 № 179.

Так, медичне свідоцтво про народження (ф. № 103/о) та медичний висновок про народження дитини формуватимуть та видаватимуть протягом доби з народження дитини після проведення первинного огляду новонародженого.

2. Порядку ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров'я, затвердженого наказом МОЗ від 28.02.2020 № 587 щодо порядку внесення медичних записів, записів про направлення та рецепти до Реєстру у разі недоступності електронної медичної інформаційної системи, або неможливості обміну даними між електронною медичною інформаційною системою та центральною базою даних системи через їх технічну несправність.

3. Порядку ведення Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я, затвердженого наказом МОЗ від 18.09.2020 № 2136, щодо порядку надання на запит відомостей про сформований медичний висновок з Реєстру з використанням «Порталу Дія».

4. Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

Уточнили:

  • медичний висновок формує лікуючий лікар суб'єкта господарювання;
  • медичний висновок категорії «Захворювання або травма загального характеру» формують на підставі медичних записів про стан здоров'я (функцій організму) пацієнта віком від 14 років та висновку лікуючого лікаря;
  • медичний висновок категорії «Догляд за хворою дитиною» формують на підставі медичного запису про пацієнта віком до 14 років (або про дитину з інвалідністю віком до 18 років) та висновку лікуючого лікаря про тимчасову непрацездатність особи, яка здійснюватиме догляд за пацієнтом;
  • відомості до Електронного реєстру листків непрацездатності передаватимуть автоматично одразу з моменту формування медичного висновку в Реєстрі, після встановлення відмітки про відміну медичного висновку, а в разі недоступності центральної бази даних електронної системи охорони здоров'я, системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, Електронного реєстру листків непрацездатності — одразу з моменту усунення відповідних несправностей, або за ініціацією лікаря щодо раніше сформованого та внесеного до Реєстру медичного висновку;
  • медичні висновки про госпіталізацію пацієнта до Електронного реєстру листків непрацездатності автоматично не відправлятимуть до моменту ідентифікації такого пацієнта;
  • інформація про медичний висновок особи, що надають за запитом через Портал Дія, міститиме такі дані:
  1. номер запису в Реєстрі;
  2. тип медичного висновку;
  3. категорію медичного висновку;
  4. дату та час формування медичного висновку;
  5. відомості про назву суб'єкта господарювання з Реєстру суб'єктів господарювання у сфері охорони здоров'я в електронній системі охорони здоров'я, посилання на запис про який зазначене в медичному висновку.
  6. строк дії медичного висновку (дата початку, дата завершення).

5. Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

Уточнили, що до 01.10.2021 листок непрацездатності вважається виданим через 5 днів після дати закриття листка непрацездатності.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19842

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115296

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7487

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196705

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді