Посередник-єдинник хоче самостійно утримувати свою винагороду із отриманих від покупців коштів

✍ Звітуємо за ІІІ квартал у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ: ЗРАЗКИ ВІД ЕКСПЕРТА

Лист ДПС від 06.08.2021 № 2983/ІПК/99-00-18-04-03-06

Підприємство-єдинник третьої групи зі ставкою 5% укладає агентські договори, договори доручення.

Якщо таке підприємство самостійно утримуватиме суму своєї винагороди за договором доручення/агентським договором/іншим договором, що має подібну правову природу, із суми коштів, отриманих ним від третіх осіб під час виконання такого договору та належних до перерахування контрагентові:

  • то чи буде таке утримання винагороди за договором вважатися порушенням вимог норм пункту 291.6 Податкового кодексу України, а саме негрошовою формою розрахунків чи бартером?
  • то чи правильним є висновок про те, що датою отримання доходу підприємством в цьому разі буде дата складання Акту приймання-передачі послуг, в якому визначається сума винагороди?

Посередник-єдинник хоче самостійно утримувати свою винагороду із отриманих від покупців коштів

Якщо підприємство самостійно утримує належну йому винагороду за надані послуги, виконані роботи за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, з отриманих від покупців коштів — це не підпадає під поняття негрошової форми розрахунків або бартерної (товарообмінної) операції.

Негрошові форми розрахунку — це різні способи погашення взаємних фінансових зобов’язань без використання коштів. До таких розрахунків належать, зокрема, бартерні операції, розрахунки векселями, договір переуступки прав вимоги, зарахування зустрічних вимог, тощо.

Суму винагороди за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами посередник включає для цілей оподаткування єдиним податком до складу доходу та податкової декларації у кварталі, в якому відбулось їх надходження на розрахунковий рахунок підприємства.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
753

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61690

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12162

Бронювання ФОП: які перспективи

Чи не найпопулярніша дискусія нашого часу – це економічне бронювання ФОП: коли буде, як буде і чи буде взагалі. Наразі у Верховній Раді України є декілька законопроєктів щодо можливості бронювання ФОП та їхніх працівників. Розглянемо їх
10198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді