Для закладів громадського харчування діють нові протиепідемічні заходи

Блок під заголовком новини 1 Підписуйтесь на Telegram-канал Головбух. Новини! Тут про зміни без спаму

Постанова МОЗ від 06.10.2021 № 13

⚡️ Ідеальний алгоритм, щоб пройти перевірку Держпраці без штрафів

МОЗ затвердив нові протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування на період карантину через COVID-19 (постанова чинна з 06.10.2021).

Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів несе керівник та/або адміністратор закладу.

Особа, відповідальна за дотриманням протиепідемічних заходів у закладі, зокрема:

  • щоденно контролює виконання заходів;
  • інформує персонал з питань вакцинації, профілактики та протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • розроблює алгоритм дій на випадок надзвичайної ситуації, якщо серед персоналу є випадок захворювання на COVID-19;
  • недопускає до роботи персонал, який потребує самоізоляції.

Для закладів громадського харчування діють нові протиепідемічні заходи

Персонал допускають до роботи за умови використання засобів індивідуального захисту (далі — ЗІЗ), зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, після проведення термометрії.

Якщо у співробітника з підвищена температура тіла понад 37,2° C або ознаки гострого респіраторного захворювання, його не допускають до роботи і рекомендують звернутись за медичною допомогою.

Персонал закладу забезпечують ЗІЗ із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. ЗІЗ мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні.

Всередині (поряд з входом) закладу та/або поруч з місцем видачі замовлень (при роботі закладу на виніс) організовують місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками.

У закладі громадського харчування:

  • вимірюють температуру тіла відвідувачів безконтактним методом. У разі підвищеної температури відвідувача понад 37,2° C або із ознаками гострого респіраторного захворювання, його не допускають до закладу;
  • біля місць потенційного скупчення людей наносять маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами;
  • дозволене відокремлення частини стола перегородкою, що унеможливлює контакт між відвідувачами, розміщеними по обидві її сторони;
  • меню розміщують для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволена видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією;
  • замовлення в багаторазовому посуді видають виключно при умові його миття із застосуванням посудомийної машини;
  • дозволено користуватись одноразовим посудом з картону або паперу. Прибори та додатки до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці;
  • забезпечують можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.

У закладах, що обслуговують на виніс та/або на відкритих (літніх) майданчиках:

  • замовлення приймають дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій), через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу або безпосередньо через персонал закладу;
  • замовлення видають клієнтам або офіціантам та розрахунок здійснюють через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу;
  • замовлення на виніс видають виключно в закритій тарі/упаковці;
  • персонал, отримує замовлення та здійснює розрахунок без входу до приміщення.

У закладах, що обслуговують в приміщенні, заборонено:

  • функціонування дитячих кімнат;
  • проведення заходів, визначених Кабміном;
  • приготування їжі на відкритих кухнях (окрім тих, що відгороджені від відвідувачів перегородкою);
  • функціонування буфетів (окремих зон) самообслуговування, в тому числі для самостійного наливу напоїв клієнтами.

У закладах швидкого харчування страви, напої, підноси та столові прибори видає персонал на прохання відвідувача.

додаток

📩 Хочете знати про зміни раніше за колег?

tg_4.png

Статті за темою

Усі статті за темою

Середньооблікова кількість штатних працівників: приклад розрахунку

Під час розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників є нюанси, які варто врахувати, аби все було правильно. Так, як хоче Держстатистика. У консультації — правила та приклади розрахунку цього показника
183189

Інвентаризація земель 2025: порядок проведення, документи та строки

Земля є специфічним об’єктом обліку, з яким має справу далеко не кожне підприємство. Як провести інвентаризацію земель та відобразити земельні ділянки в обліку підприємства, — у цій консультації
7136

Професійна сертифікація за МСФЗ: навчальна програма для бухгалтерів

Чимало українських підприємств почали застосовувати Міжнародні стандарти фінансової звітності, які поки що не є обов’язковими для всіх. Проте Україна йде в Європу, і перехід бізнесу з національних стандартів на МСФЗ — питання часу. І щоб ви не гаяли час, не шукали, як правильно застосувати МСФЗ вперше, з чого має складатися звітність, як змінити облікову політику, — Вища школа Головбуха уже підготувала для вас програму підвищення кваліфікації «Професійна сертифікація за МСФЗ»
4342

ЄСВ: ставки, сплата, строки звітування

ЄСВ — це обов’язковий платіж, який сплачують роботодавці за найманих працівників при нарахуванні зарплати чи винагород за ЦПД. ФОПи сплачують його за себе. Дізнайтеся про останні зміни та актуальні правила — у нашій статті
153207

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді