Для закладів громадського харчування діють нові протиепідемічні заходи

Постанова МОЗ від 06.10.2021 № 13

⚡️ Ідеальний алгоритм, щоб пройти перевірку Держпраці без штрафів

МОЗ затвердив нові протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування на період карантину через COVID-19 (постанова чинна з 06.10.2021).

Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів несе керівник та/або адміністратор закладу.

Особа, відповідальна за дотриманням протиепідемічних заходів у закладі, зокрема:

  • щоденно контролює виконання заходів;
  • інформує персонал з питань вакцинації, профілактики та протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • розроблює алгоритм дій на випадок надзвичайної ситуації, якщо серед персоналу є випадок захворювання на COVID-19;
  • недопускає до роботи персонал, який потребує самоізоляції.

Для закладів громадського харчування діють нові протиепідемічні заходи

Персонал допускають до роботи за умови використання засобів індивідуального захисту (далі — ЗІЗ), зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, після проведення термометрії.

Якщо у співробітника з підвищена температура тіла понад 37,2° C або ознаки гострого респіраторного захворювання, його не допускають до роботи і рекомендують звернутись за медичною допомогою.

Персонал закладу забезпечують ЗІЗ із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. ЗІЗ мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні.

Всередині (поряд з входом) закладу та/або поруч з місцем видачі замовлень (при роботі закладу на виніс) організовують місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками.

У закладі громадського харчування:

  • вимірюють температуру тіла відвідувачів безконтактним методом. У разі підвищеної температури відвідувача понад 37,2° C або із ознаками гострого респіраторного захворювання, його не допускають до закладу;
  • біля місць потенційного скупчення людей наносять маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами;
  • дозволене відокремлення частини стола перегородкою, що унеможливлює контакт між відвідувачами, розміщеними по обидві її сторони;
  • меню розміщують для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволена видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією;
  • замовлення в багаторазовому посуді видають виключно при умові його миття із застосуванням посудомийної машини;
  • дозволено користуватись одноразовим посудом з картону або паперу. Прибори та додатки до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці;
  • забезпечують можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.

У закладах, що обслуговують на виніс та/або на відкритих (літніх) майданчиках:

  • замовлення приймають дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій), через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу або безпосередньо через персонал закладу;
  • замовлення видають клієнтам або офіціантам та розрахунок здійснюють через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу;
  • замовлення на виніс видають виключно в закритій тарі/упаковці;
  • персонал, отримує замовлення та здійснює розрахунок без входу до приміщення.

У закладах, що обслуговують в приміщенні, заборонено:

  • функціонування дитячих кімнат;
  • проведення заходів, визначених Кабміном;
  • приготування їжі на відкритих кухнях (окрім тих, що відгороджені від відвідувачів перегородкою);
  • функціонування буфетів (окремих зон) самообслуговування, в тому числі для самостійного наливу напоїв клієнтами.

У закладах швидкого харчування страви, напої, підноси та столові прибори видає персонал на прохання відвідувача.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
32995

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186365

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61829

Договір дарування в Україні (2024 рік)

Шукаєте інформацію про договір дарування? Дізнайтеся, як підприємство може укласти договір дарування майна з фізичною особою. У статті знайдете зразок договору дарування та потрібну інформацію щодо юридичного оформлення безоплатної передачі майна
38442

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді