Бухоблік та оподаткування засобів індивідуального захисту у медзакладі

UA RU
Автор
завідувач відділу охорони праці Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я
Розповімо, за якими нормами забезпечувати засобами індивідуального захисту медпрацівників, як відобразити ЗІЗ у бухобліку, коли та як оподатковувати безоплатні ЗІЗ для медпрацівників, а також як документувати операції із видачею та поверненням ЗІЗ.

 

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час

Галузеві норми видачі спецодягу скасували, але нічим не замінили. Як розраховувати потребу медзакладу в засобах індивідуального захисту? За яким порядком організувати забезпечення персоналу цими засобами? З'ясуємо у консультації.

Засоби індивідуального захисту медичних працівників: якими нормами забезпечувати

Мінсоцполітики наказом від 29.11.2018 № 1804 затвердило Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці (далі — Наказ № 1804; Мінімальні вимоги). Наказ набрав чинності 15 січня 2019 року.

Усі галузеві норми видачі спецодягу та санітарно-гігієнічного одягу, дійсно, скасували, нічого не запропонувавши натомість.

Щоб налагодити забезпечення закладу засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), насамперед спирайтеся на Мінімальні вимоги та додатки до них:

  • орієнтовний перелік небезпек, за яких використовуються додаткові ЗІЗ (додаток 2);
  • орієнтовний перелік робіт, які вимагають застосування відповідних ЗІЗ (додаток 3).

Проаналізуйте, які небезпечні фізичні, хімічні, біологічні фактори наявні у вашому медзакладі. Складіть таблицю ризиків. Її форму знайдете в додатку 4 до Мінімальних вимог. Ця таблиця буде обґрунтуванням вибору видів і кількості ЗІЗ.

Видачу і повернення ЗІЗ реєструйте в Особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ. Нову форму цієї картки також затвердив Наказ № 1804.

Коли організовуватимете видачу ЗІЗ медичним працівникам, ураховуйте також:

  • розділ IV статті 20 Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» від 12.12.1991 № 1972-XII;
  • наказ МОЗ «Про затвердження нормативно-правових актів щодо захисту від зараження ВІЛ-інфекцією при виконанні професійних обов’язків» від 05.11.2013 № 955.

Ці нормативні акти передбачають, що під час маніпуляцій, які супроводжуються порушенням цілісності шкіри і слизових оболонок, розтину трупів, проведення лабораторних досліджень, оброблення інструментарію та білизни, прибирання приміщень тощо медичні працівники та інший персонал мають використовувати ЗІЗ. Кількість цих ЗІЗ визначають з огляду на добову норму для одного працівника:

Засоби індивідуального захисту медичних працівників

Медичні працівники первинки можуть керуватися наказом МОЗ «Про затвердження Державних санітарних норм і правил «Санітарно-протиепідемічні вимоги до закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу» від 02.04.2013 № 259 (далі — Санітарно-протиепідемічні вимоги).

 

Засоби індивідуального захисту для медичних працівників: хто та як визначає потребу

Кого та чим забезпечувати, визначає розділ VIII Санітарно-протиепідемічних вимог.

Зокрема, медперсонал необхідно забезпечити комплектами одягу в кількості, достатній для щоденної зміни. Крім одягу, знадобляться й шафки, адже зберігати спецодяг потрібно в індивідуальних шафах окремо від особистого одягу. До того ж у наявності в медпрацівника завжди має бути комплект для екстреної заміни — на випадок забруднення спецодягу. Немедичний персонал повинен мати змінні одяг і взуття.

У лікарів, фельдшерів, медсестер, акушерок мають бути ЗІЗ — рукавички, маски тощо. Усі маніпуляції, пов’язані з контактом із кров’ю та іншими біологічними рідинами, необхідно проводити в рукавичках.

Увага: кількість ЗІЗ розраховуйте за потребою, залежно від роботи, яку виконують.

Щоб підрахувати потребу в ЗІЗ, у закладі наказом керівника створіть відповідну комісію. Рекомендований склад: економіст; бухгалтер; представник профспілкового комітету; представник служби охорони праці.

Спецодяг, санітарний одяг та ЗІЗ видають безоплатно. Пропишіть це в колективному договорі медичного закладу.

За порушення Мінімальних вимог роботодавцю загрожує штраф.

Для роботодавців безоплатне забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими ЗІЗ за встановленими нормами — обов’язковий мінімум безоплатної видачі ЗІЗ. Порушення цих норм є порушенням законодавства про охорону праці.

Максимальний розмір штрафу, який накладає Держпраці за результатами перевірки, не може перевищувати 5% середньомісячного фонду зарплати за попередній рік юридичної та фізичної особи, що використовує найману працю (ст. 43 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII).

Бухгалтерський облік засобів індивідуального захисту

ЗІЗ — це активи, адже медзаклад-КНП контролює їх, а використання ЗІЗ зумовлює отримання економічних вигід (ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV).

До якого виду активів зарахувати ті чи ті ЗІЗ, залежить від двох критеріїв:

  • очікуваний строк корисного використання;
  • вартісна межа для визнання активів основними засобами чи МНМА, визначена в обліковій політиці медзакладу.

Керуйтеся класифікатором:

Засоби індивідуального захисту медичних працівників

З’ясуємо, на яких рахунках відображати ЗІЗ — малоцінку й ОЗ — та як документувати операції з ними.

Засоби індивідуального захисту медичних працівників — малоцінні та швидкозношувані предмети

Обліковуйте у складі запасів на рахунку 22. Підстави — НП(С)БО 9 «Запаси»; Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291 (далі — Інструкція № 291).

Придбані ЗІЗ зараховуйте на баланс за первісною вартістю (п. 8 НП(С)БО 9).

Вартість ЗІЗ, переданих в експлуатацію, списуйте на рахунки обліку витрат:

Д-т 23, 91, 92, 93, 94 — К-т 22

Далі ведіть лише їх кількісний аналітичний облік у розрізі матеріально відповідальних осіб і місць експлуатації (п. 23 НП(С)БО 9; п. 2.22 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 № 2).

Видачу спецодягу та його повернення фіксуйте на підставі відповідних первинних документів в Особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ. Це — додаток 1 до Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804 (далі — Особиста картка обліку, Мінімальні вимоги).

Видачу та прийняття на зберігання ЗІЗ, у т. ч. тих, які протягом експлуатації підлягають періодичній здачі на зберігання роботодавцю, фіксуйте у Відомості обліку видачі (повернення) спецодягу, спецвзуття та запобіжних пристроїв (типова форма № МШ-7, затверджена наказом Мінстату від 22.05.1996 № 145; далі — Наказ № 145).

Списання не придатного для подальшого використання спецодягу оформляйте Актом на списання малоцінних та швидкозношуваних предметів (типова форма № МШ-8).

Типові форми обліку окремо для МШП та ОЗ рекомендував Держкомстат у листі від 05.12.2005 № 14/1-2-25/102 (далі — Лист № 102).

Засоби індивідуального захисту медичних працівників — малоцінні необоротні матеріальні активи

Обліковуйте за правилами НП(С)БО 7 «Основні засоби» на субрахунку 112. Передачу в експлуатацію відобразіть в обліку записом:

Д-т субрахунку 112 — К-т 153

На вартість ЗІЗ нарахуйте амортизацію, суму якої спишіть на витрати:

Д-т субрахунку 112 — К-т 53.

Передані в експлуатацію ЗІЗ продовжуйте відображати на балансі.

Амортизацію нараховуйте за методом, що визначили в обліковій політиці: 100 % або 50% × 50%.

Крім Особистих карток обліку застосовуйте первинні документи, затверджені наказами:

  • Мінстату від 29.12.1995 № 352 — Інвентарна картка обліку основних засобів (типова форма № ОЗ-6), Акт списання основних засобів (типова форма № ОЗ-3) тощо;
  • Мінфіну від 13.09.2016 № 818 — Інвентарна картка групового обліку основних засобів, Акт списання групи основних засобів тощо.

Можете використовувати й індивідуальні форми, які розробили на основі затверджених Наказом № 145. Адже форми первинних документів для обліку ОЗ, затверджені Наказом № 352, не містять специфічних реквізитів щодо ЗІЗ. Але зважте: застосування індивідуальних форм має передбачати облікова політика медзакладу.

Типові або індивідуальні форми первинки подайте до органу ДПС разом із декларацією з ПДВ за той звітний період, коли списали ОЗ та МНМА. Інакше не уникнете нарахування податкових зобов’язань із ПДВ згідно з п.189.9 ПКУ (категорія 101.07 «ЗІР»).

Засоби індивідуального захисту медичних працівників — основні засоби

Для обліку керуйтеся НП(С)БО 7. Коли введете ЗІЗ в експлуатацію, обліковуйте їх за Д-т субрахунку 106 як інвентар (п. 6 розд. ІІІ Мінімальних вимог).

Амортизацію нараховуйте з місяця, що настає за місяцем передачі ЗІЗ в експлуатацію (п. 29 НП(С)БО 7). Для цього застосовуйте метод, який прописали в обліковій політиці.

Як документувати операції із видачею та поверненням ЗІЗ

Видачу працівникам та повернення ними ЗІЗ — МШП, МНМА та ОЗ — фіксуйте в Особистих картках обліку (п. 6 розд. ІІІ Мінімальних вимог). Це забезпечить аналітичний облік ЗІЗ і контроль за їх видачею в установлені строки.

Чиніть так попри те, що Держкомстат у Листі № 102 пропонував застосовувати для обліку ЗІЗ типову форму № МШ-6, яку згідно з Наказом № 145 не ведуть за автоматизованого обліку. Особиста картка обліку майже дублює форму № МШ-6. Єдина принципова відмінність — дані про ціну ЗІЗ у формі № МШ-6. Однак для аналітичного обліку за місцем експлуатації вартісні показники не обов’язкові.

Особисті картки обліку ведуть в одному примірнику. Їх зберігають комірники або сестри-господині відділень.

Операції з видачі та повернення ЗІЗ-МШП оформлюйте відповідними відомостями, зокрема типової форми № МШ-7. Їх заповнює у двох примірниках комірник або сестра-господиня відділення — окремо на видачу і на повернення ЗІЗ. Другий примірник цієї відомості комірник чи сестра-господиня залишає в себе, а перший подає до бухгалтерії. За ним проводьте грошову оцінку господарських операцій із ЗІЗ.

Щоб оформлювати передачу та внутрішнє переміщення ОЗ і МНМА як первинний документ застосовуйте типову форму № ОЗ-1 «Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів», затверджену Наказом № 352, або Акт приймання-передачі основних засобів таАкт внутрішнього переміщення основних засобів, затверджені Наказом № 818.

Оподаткування засобів індивідуального захисту

Безоплатні ЗІЗ можуть бути об’єктами оподаткування, але не завжди.

За яких умов медичний бухгалтер має утримати з вартості ЗІЗ військовий збір і ПДФО, коли стикнеться з потребою нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ та чи входить вартість ЗІЗ до бази ЄСВ — далі у статті.

Оподаткування ПДВ засобів індивідуального захисту

Медзаклад-КНП забезпечує своїх працівників спецодягом для ведення господарської діяльності. Тому має право на податковий кредит без нарахування податкових зобов’язань за пунктом 198.5 ПКУ. Звісно, за наявності зареєстрованої податкової накладної.

Однак якщо одночасно з оподатковуваною провадите неоподатковувану або звільнену від ПДВ діяльність, все ж маєте нарахувати податкові зобов’язання згідно зі ст. 199 ПКУ.

Операція з видачі спецодягу не підлягає обкладенню ПДВ, позаяк вона не є постачанням товару — право власності на спецодяг не переходить від закладу до працівників (лист МГУ ДФС — Центрального офісу з обслуговування ВП від 08.12.2015 № 26675/10/28-10-06-11).

Оподаткування ПДФО засобів індивідуального захисту

Вартість спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ, якими роботодавець забезпечує працівників відповідно до Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII, не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівників (пп. 165.1.9 ПКУ).

Отже, не підлягає оподаткуванню ПДФО вартість безоплатних ЗІЗ, які видають:

  • підприємства-роботодавці — працівникам;
  • відповідно до Закону про охорону праці;
  • за типовими і галузевими нормами згідно з Мінімальними вимогами безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затвердженими наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804  (підкатегорія 103.04 «ЗІР»).

За недотримання цих умов вартість ЗІЗ для працівника є додатковим благом. Із неї треба утримати ПДФО за ставкою 18% із застосуванням «натурального» коефіцієнта (1,219512). Адже це — негрошова форма видачі доходу (п. 164.5 ПКУ).

До складу місячного оподатковуваного доходу включайте також вартість ЗІЗ, які працівник не повернув після звільнення та строк використання яких не минув (підкатегорія 103.02 «ЗІР»). Не робіть цього, якщо звільнений компенсує залишкову вартість ЗІЗ (підкатегорія 103.04 «ЗІР»).

У Додатку 4ДФ вартість ЗІЗ показуйте з ознакою доходу:

  • 136 — ту, що не обкладали ПДФО;
  • 126 — оподатковану як додаткове благо, із сумою утриманого податку.

 

 

Оподаткування військовим збором засобів індивідуального захисту

Із вартості ЗІЗ, що не оподатковуєте ПДФО, не утримуйте й військового збору (пп. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Нараховуйте 1,5% військового збору з вартості ЗІЗ, які:

  • видали понад норму;
  • не повернув і не компенсував звільнений працівник.

Оподаткування ЄСВ засобів індивідуального захисту

До бази нарахування ЄСВ включають, зокрема, суму нарахованої зарплати за видами виплат, що складаються з основної та додаткової зарплати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у т. ч. у натуральній формі, які визначають згідно із Законом України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР.

Вартість ЗІЗ, виданих працівникам у межах установлених норм, не належить до фонду оплати праці. Тому не є об’єктом для нарахування ЄСВ. Не належить до бази нарахування ЄСВ і сума компенсації, що медзаклад-КНП виплачує працівникові, якщо він придбав ЗІЗ власним коштом (п. 3.19 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного Комітету статистики України від 13.01.2004 № 5).

 

 

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді