Дохід фізособи за продану юрособам сільгосппродукцію: коли оподатковувати і як показати в 4ДФ

Податківці пояснили, за якою ознакою доходу в додатку 4ДФ до Розрахунку відображають доходи фізособи від продажу власної сільгосппродукції, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів МЗП?

Дохід фізособи за продану юрособам сільгосппродукцію: коли оподатковувати і як показати в 4ДФ

58 забаганок ДПС, або Як агропідприємству не наразитися на податкову перевірку

Якщо дохід, отриманий від продажу власної сільгосппродукції (крім продукції тваринництва) юрособам, сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, то за умови подання Довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок такий дохід не є об’єктом оподаткування ПДФО.

Довідку про наявність у фізичної особи земельних ділянок за формою № 3ДФ та Порядок її видачі затвердив Мінфін наказом від 17.01.2014 № 32.

У разі якщо сума отриманого доходу перевищує 12 розмірів МЗП, платник зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи і самостійно сплатити податок із суми такого перевищення.

При цьому власник сільгосппродукції (крім продукції тваринництва) має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок, зазначених в абзацах другому та третьому підпункту 165.1.24 Податкового кодексу України.

Довідник ознак доходів фізичних осіб у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердив Мінфін наказом від 13.01.2015 № 4.

Доходи отримані від продажу власної сільгосппродукції, крім продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, відображайте за ознакою доходу «148».

ЗІР, категорія 103.25


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50124

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
58

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4305

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
66

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді