Продаж підакцизних товарів через РРО без штрафів

Якщо перевірка виявить факт реалізації підакцизного товару через РРО та/або з ПРРО за невірно запрограмованим кодом УКТ ЗЕД, підприємство отримає штраф – 5100 грн та адміністративний штраф до посадових осіб – 34 - 170 грн.

Продаж підакцизних товарів через РРО без штрафів

✍ РРО для ФОП у 2022 році

Підприємства, які продають товар або надають послуги і проводять розрахунки в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів) зобов’язані надавати покупцю паперовий або електронний розрахунковий документ. Це правило стосується також замовлень або оплат через мережу Інтернет (п. 2, ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР; Закон № 265).

Розрахункові операції для підакцизних товарів в готівковій та/або в безготівковій формі підприємства зобов’язані проводити через РРО та/або через ПРРО. При цьому необхідно використовувати режим програмування із зазначенням коду УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості (п. 11, ст. 3 Закону № 265).

Код УКТ ЗЕД – обов’язковий реквізит фіскального касового чека (п. 2, розд. ІІ «Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів» затверджене наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13).

Якщо перевіряльники виявлять проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості – штраф 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн).

Крім того, посадові особи притягуються до адміністративної відповідальності контролюючими органами (ст. 26 Закону № 265). Штраф на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 – 85 грн) і на посадових осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 – 170 грн). За повторне порушення протягом року штрафи подвоюються.

За інформацією ГУ ДПС у Дніпропетровській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61691

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12162

Бронювання ФОП: які перспективи

Чи не найпопулярніша дискусія нашого часу – це економічне бронювання ФОП: коли буде, як буде і чи буде взагалі. Наразі у Верховній Раді України є декілька законопроєктів щодо можливості бронювання ФОП та їхніх працівників. Розглянемо їх
10205

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді