Із 31 березня переходимо на захищені носії (токени)

UA RU
Уряд 23.02.2022 відтермінував обов’язкове використання кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на захищеному носії (токені) до 31 березня. Станом на 23.02.2022 тексту відповідного рішення немає.

Із 5 березня переходимо на захищені носії (токени)

⚡️ ГОЛОВНЕ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА: Первинка. Податки. Зарплата. Перевірки

Нагадаємо, що обов’язкове використання КЕП на захищених носіях планували запустити з 5 березня цього року (Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII; постанова КМУ «Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів» від 03.03.2020 № 193; далі — Постанова № 193).

Однак, щоб не створювати під час карантинних обмежень навантаження на надавачів електронних довірчих послуг і великих черг на їх отримання, рішення відтермінували.

Тобто з 31 березня 2022 року кваліфікованим підписом (КЕП) може вважатися лише електронний підпис, що зберігається на захищеному носії (токені) та використовує кваліфікований сертифікат.

І відповідно до законодавства з 31.03.2022 буде припинено можливість підписання документів, звітності електронним підписом на файлових носіях.

Зверніть увагу! Із 31 березня 2022 року подавати звітність в електронній формі можливо буде лише у разі використання КЕП (п. 42-1.5 ПК). Також без КЕП буде неможливо працювати з тендерними майданчиками, медичними інформаційними системами та входити до електронного кабінету платника.

Чинні електронні підписи, що збережені не на захищених носіях, після 31.03.2022 автоматично перестануть вважатися кваліфікованими. Таким підписом можна буде користуватися лише в системах, де законодавство дозволяє використання удосконалених електронних підписів.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33073

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19857

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186525

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61849

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді