Офіс зруйновано: що робити, якщо немає можливості відновити первинні документи

Податківці інформують, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення первинних документів платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити орган контролю за місцем обліку в порядку, що встановив Податковий кодекс України (ПК) для подання податкової звітності.

Офіс зруйновано: що робити, якщо немає можливості відновити первинні документи

Платник має надати документи, оформлені відповідно до законодавства, що підтверджують настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів.

Платник податків зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до органу контролю.

Якщо протягом п’яти днів платник подасть повідомлення та буде неможливо провести перевірку платника податків у зв’язку з втратою, пошкодженням або достроковим знищенням документів, строки проведення таких перевірок, крім перевірок, визначених статтею 200 ПК, переносять до дати відновлення та надання документів до перевірки в межах строків, що визначає пункт 44.5 ПК, але на не більше ніж за 120 днів.

У разі невідновлення документів, їх повторної втрати, пошкодження чи дострокового знищення, що відбулися після використання платником податків права на їх відновлення у порядку, що передбачає пункт 44.5 ПК, вважають, що такі документи були відсутні у платника податків на час складання звітності або на час, коли він виконував вимоги митного, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи контролю.

ДПС також повідомляє, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, для платників податків та органів контролю зупиняють перебіг строків, які визначає податкове та інше законодавство, контроль за дотриманням якого покладено на органи контролю (пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Водночас у разі встановлення фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей на день встановлення цих фактів в обсязі, що визначив керівник підприємства, обов’язково проводять інвентаризацію активів та зобов’язань, що перебувають на балансі суб’єкта господарювання (п. 7 розд. I Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 №879; далі — Положення №879).

При цьому підприємства або їх структурні підрозділи (відокремлене майно), розміщені на тимчасово окупованій території або на території проведення антитерористичної операції, проводять обов’язкову інвентаризацію тоді, коли можна буде забезпечити безпечний та безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухобліку, в яких відображені зобов’язання та власний капітал підприємства (п. 8 Положення № 879).

У цих випадках підприємства зобов’язані:

  • провести інвентаризацію станом на 1-е число місяця, що настає за місяцем, в якому зникли перешкоди доступу до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку;
  • відобразити результати інвентаризації в бухобліку відповідного звітного періоду.

Порядок документального оформлення інвентаризації активів та зобов’язань, що перебувають на балансі суб’єкта господарювання, визначає Положення № 879.

За інформацією ГУ ДПС у Тернопільській області


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186222

Основні засоби підприємства

Основні засоби використовують декілька років, на них заводять інвентарні номери, вони можуть надходити як новими, так і вже вживаними. Без них підприємство практично не може функціонувати. Саме через таку важливість їх і назвали основними. У цьому огляді дізнаєтеся найважливіше про основні засоби організації
180443

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
32672

Як скласти баланс підприємства

Баланс форма 1 — це головний фінансовий звіт, його поняття ключове у бухгалтерському обліку. У статті алгоритм заповнення балансу, який допоможе вам скласти його без помилок
146903

Інвентаризація матеріальних цінностей та порядок її проведення

Інвентаризація – це контрольний захід, який дає можливість виявити відхилення між даними бухобліку та фактичною наявністю активів. Яка ж послідовність проведення інвентаризації матеріальних цінностей? У чому особливості інвентаризації ТМЦ на відповідальному зберігання, ТМЦ у дорозі, незавершеного виробництва? Це тема сьогоднішньої консультації
22346

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді