Під час «камералки» виявили ризики, що підлягають документальній перевірці: які наслідки

Декларації або уточнюючі розрахунки, до яких подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, орган ДПС камерально перевіряє протягом 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання. У разі виявлення під час камеральної перевірки ризиків, які потребують проведення документальної перевірки (можливість проведення яких зупинена), чи зупиняються строки бюджетного відшкодування ПДВ на час дії воєнного стану?

Під час «камералки» виявили ризики, що підлягають документальній перевірці: які наслідки

По-перше, дозволено проводити камеральні перевірки тільки декларацій або уточнюючих розрахунків (УР), до яких подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, за умови формування показників на підставі:

Виняток — здійснення операцій з підакцизними товарами (продукції), визначених підпунктами 215.3.1, 215.3.2, 215.3.21 та 215.3.31 ПК.

Камеральні перевірки з інших питань, у т. ч. поданих податкових декларацій (УР) з усіх податків і зборів та декларацій (УР) з ПДВ, сформованих з іншими показниками (задеклароване позитивне, від’ємне значення податкових зобов’язань з ПДВ та бюджетне відшкодування, визначене за інших умов) не проводять, а розпочаті перевірки зупиняють.

По-друге, ДПС наразі опрацьовує питання проведення документальної перевірки (можливість проведення яких зупинена) за результатами зазначених вище камеральних перевірок (термін проведення яких подовжено до 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання). Після прийняття узгодженого рішення платникам доведуть до відома порядок опрацювання виявлених ризиків та процедуру відображення результатів камеральних перевірок у Реєстрі заяв на бюджетне відшкодування.

На замітку! Строки процедур узгодження сум бюджетного відшкодування ПДВ на час дії воєнного стану зупинені (пп. 69.11 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК). Виняток — узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, визначеної абзацом другим пункту 69.2 ПК.

За роз’ясненням ГУ ДПС у Хмельницькій області


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Заперечення на акт перевірки: подання та розгляд

Перевірка ДПС пройшла, ви отримали акт перевірки, але не погоджуєтеся з його положеннями. Окрім проведення адміністративного або судового оскарження рішень ДПС є ще один механізм — це подання заперечення на акт перевірки. Сьогодні в консультації про заперечення на акт перевірки, строки подання заперечення на акт перевірки та розгляд заперечення на акт перевірки
64231

Фактична перевірка

Про фактичну перевірку податківці не попереджають. Розповімо, як зустріти неочікуваних візитерів, як діяти, коли вони проводять контрольну розрахункову операцію, фото- чи відеозйомку, та які порушення виявляють найчастіше
15121

План-графік податкових перевірок на 2024 рік

Станом на 30.08.2024 ДПС оприлюднила оновлений план-графік податкових перевірок 2024. Змін зазнали розділи І та ІІ плану-гграфіку. У статті скачаєте актуальний план-графік податкових перевірок 2024
164600

Фінансовий моніторинг у 2024 році

Що слід знати про фінансовий моніторинг при здійсненні своїх платежів, що таке порогові та підозрілі операції, як бути у ситуації відмови банку у проведенні платежу з вимогою довести законність коштів? Яку інформацію про клієнта бухгалтери-підприємці та аудитори мають передавати до Держфінмоніторингу? Кінцеві бенефіціари – хто це та що буде, якщо про них не повідомити. Ці та пов’язані питання – в огляді експерта
71820

Податкові перевірки: як підготуватися

Належна підготовка до податкової перевірки — запорука успіху бухгалтера. У консультації розповімо не лише про те, як підготуватися, а й про найголовніші правила поведінки під час податкової перевірки
6030

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді