Камеральні перевірки 2023: строки, штрафи та заперечення результатів

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Камеральних перевірок ніхто не може уникнути. Якщо з вашою звітністю будуть проблеми, отримаєте акт від податкової, а за ним і податкове повідомлення-рішення. Консультація допоможе розібратися, як штрафують і чи можна подати заперечення до акта перевірки

Камеральні перевірки регламентують у статтях 75 та 76 Податкового кодексу України (ПК). Їх проводять посадові особи територіального органу ДПС без будь-якого спеціального рішення його керівника (заступника або уповноваженої особи) або направлення на її проведення.

Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком. Згода платника податків на камеральну перевірку та його присутність під час її проведення не обов’язкові.

Камеральні перевірки: які строки

Камеральну перевірку податкової декларації або уточнюючого розрахунку можуть провести лише протягом 30 календарних днів (к. дн.) після останнього дня граничного строку їх подання. Якщо такі документи платник надав пізніше — за днем їх фактичного подання.

Камеральну перевірку з інших питань проводять з огляду на строки давності, визначені у статті 102 ПК (ЗІР, категорія 130.04).

Камеральні перевірки: що перевіряють

Камеральну перевірку податківці проводять у приміщенні ДПС винятково на підставі даних:

  • зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків;
  • системи електронного адміністрування ПДВ (центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, у якому відкривають рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість), Єдиного реєстру податкових накладних (ЄРПН) і митних декларацій);
  • Єдиного реєстру акцизних накладних (ЄРАН) та системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, СОД РРО.

Що перевіряють під час камеральної перевірки

Камеральна перевірка: коли надсилають акт та як заперечити результати

Камеральні перевірки 2023: строки, штрафи та заперечення результатів

Оформіть демодоступ до системи «Експертус Головбух» і читайте статтю повністю

Камеральна перевірка: як штрафують

Якщо ДПС визначить суму податкового зобов’язання та/або іншого зобов’язання, сплату якого контролюють органи контролю, зменшить суму бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення суми ПДВ, платника оштрафують у розмірі 10% такої суми (п. 123.1 ПК).

Коли платник затримує сплату узгодженої суми грошового зобов’язання:

  • до 30 днів — штраф становить 5% узгодженої суми;
  • понад 30 днів — 10% (п. 124.1 ПК).

За такі самі діяння, вчинені умисно, штраф дорівнює 25% (п. 123.2, 124.2 ПК).

Читати все про штрафи за результатами камеральної перевірки у системі «Експертус Головбух»



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді