У який термін платник ЄП «особливої» третьої групи має подати податкову декларацію та сплатити податок

Тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану відсоткова ставка єдиного податку (ЄП) для платників ЄП третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України (ПК), встановлюється у розмірі 2% доходу, визначеного відповідно до статті 292 ПК (пп. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПК).

У який термін платник ЄП «особливої» третьої групи має подати податкову декларацію та сплатити податок

Інструкція та зразки заяви, щоб перейти на 2% єдиного податку

Податковий (звітний) період для платників ЄП третьої групи за ставкою 2% дорівнює календарному місяцю (пп. 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПК).

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів (к. дн.), що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого підпунктом 9.7 підрозділу 8 розділу ХХ ПК для подання податкової декларації.

Платники ЄП третьої групи за ставкою 2% подають до органу контролю податкову декларацію платника ЄП у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім випадків, передбачених пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПК (абз. 1 пп. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПК).

Податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків), подають протягом 20 к. дн., що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п. 49.18 ПК).

Платники ЄП третьої групи, які використовують особливий порядок оподаткування, — фізичні особи, у випадку визначення ЄСВ, подають звітність за звітний період — грудень як податкову декларацію платника ЄП за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов’язання платників ЄП наростальним підсумком і визначають відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого та сплаченого в порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (абз. 2 пп. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПК).

Платники ЄП «особливої» третьої групи, що зобов’язані визначити загальне мінімальне податкове зобов’язання платників ЄП, подають звітність за звітний період — грудень як податкову декларацію платника ЄП за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов’язання платників ЄП наростальним підсумком, загальне мінімальне податкове зобов’язання.

При цьому після припинення або скасування воєнного стану платники ЄП третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного стану використовували особливий порядок оподаткування, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного стану, втрачають право використовувати особливий порядок оподаткування й автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливого порядку оподаткування (пп. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПК).

За інформацією ДПС


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91315

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
570995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді