Чи можна звільнити особу пенсійного віку через скорочення штату працівників

Роботодавець може розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, у разі скорочення штату. Водночас необхідно врахувати переважне право на залишення працівників з вищою кваліфікацією і продуктивністю праці

image52

Індексація зарплат у вересні та жовтні 2024-го

За рівних умов продуктивності праці і кваліфікації перевагу в залишенні на роботі надають в тому числі працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат (п. 10 ст. 42 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

При вивільненні працівника у разі скорочення штату (чисельності) роботодавець:

1) повідомляє працівників не пізніше, ніж за два місяці до майбутнього вивільнення;

2) пропонує працівнику всі вакантні посади, які є наявними на момент попередження працівника про майбутнє вивільнення та з`являються упродовж періоду з дня попередження до дня звільнення, а також існують безпосередньо станом на день звільнення, які він може обіймати відповідно до своєї кваліфікації;

3) визначає рівень кваліфікації і продуктивності праці працівників, посади яких скорочують.

У першу чергу перевагу на залишення на роботі надають особам, які мають більш високу кваліфікацію і продуктивність праці. Судова практика не допускає можливості проведення експертизи з метою визначення працівників з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. Тому учасники трудового спору вправі подавати будь-які допустимі Цивільним процесуальним кодексом докази, що підтверджують факт наявності у працівника, який звільняється, більш високої чи більш низької кваліфікації і продуктивності праці.

ВС однією з істотних ознак більш високої продуктивності праці визнає дисциплінованість працівника. Тому ВС вважає за необхідне при застосуванні положень статті 42 КЗпП щодо переважного права на залишення на роботі враховувати наявність дисциплінарного стягнення.

Продуктивність праці і кваліфікацію працівника оцінюють окремо. У кінцевому підсумку суд при розгляді трудового спору повинен визначити працівників, які мають більш високу кваліфікацію і продуктивність праці за сукупністю цих двох показників. При відсутності різниці у кваліфікації і продуктивності праці перевагу на залишення на роботі мають працівники, перелічені в частині другій статті 42 КЗпП.

При визначенні категорій працівників, які мають переважне право на залишення на роботі, необхідно враховувати, що черговість їх перелічення, яку наводять у частині другій статті 42 КЗпП, юридичного значення не має.

Правові висновки щодо критеріїв кваліфікації й продуктивності викладені в постановах ВС:

  • від 31.01.2018 у справі № 824/3229/14-а;
  • від 11.07.2018 у справі № 816/1232/17;
  • від 21.02.2020 у справі № 809/1353/16;
  • від 13.03.2020 у справі № 813/2688/16;
  • від 17.03.2020 у справі № 826/510/16.

Для виявлення працівників, які підлягають у першу чергу залишенню на роботі при скороченні штатів, роботодавець робить порівняльний аналіз продуктивності праці і кваліфікації тих працівників, які залишилися на роботі, і тих, які підлягають звільненню. Такий аналіз проводять шляхом складання відповідної довідки у довільній формі з наведенням даних, які свідчать про переважне право одного перед іншим на залишення на роботі.

ВС у своїй постанові від 02.06.2020 у справі № 826/24208/15 зазначив, що лише виконання роботодавцем усіх в сукупності вищезазначених гарантій реалізації працівником права на працю при скороченні штатів є підставою для правомірного звільнення.

Таким чином, у випадку якщо в особи передпенсійного віку визначать однакову продуктивність праці порівняно з іншими працівниками, то її включать до категорії осіб, яким надано переважне право залишатися на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників та нададуть перевагу в залишенні на роботі.

За інформацією Федерації професійних спілок України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Держбюджет 2025

14 вересня 2024 року Уряд затвердив проєкт Держбюджету на 2025 рік. Законопроєкт зареєстрували за № 12000. Це вже третій бюджет країни за час повномасштабного вторгнення рф із найбільшими видатками та дефіцитом бюджету за всю історію країни. Проте Уряд запевняє, що бюджет є збалансованим. На які показники він спирається та що очікує українців в умовах воєнного стану — в огляді
170

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19977

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
116085

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7508

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді