Мінфін підготував зміни до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК

Уряд вирішив посилити контроль за виявленням наявності ризиків порушення податкового законодавства та внести зміни до Порядку зупинення реєстрації податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування (РК).

Мінфін підготував зміни до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК

Відновлення реєстрації ПН, формування податкового кредиту й уточнення зобов’язань

Мінфін оприлюднив на своєму сайті проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – проєкт постанови).

Проєкт розробили через виявлення численних випадків маніпулювання показниками та ознаками, у разі відповідності яким подані для реєстрації в Реєстрі податкові накладні/розрахунки коригування не перевіряють на відповідність критеріям ризиковості платника податку та критеріям ризиковості здійснення операцій. Ці показники та ознаки визначає постанова Кабміну «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 11.12.2019 № 1165 (даліПостанова № 1165).

Що змінюють у Порядку зупинення реєстрації ПН/РК

1. Звужують коло ознак безумовної реєстрації ПН/РК (зміни до п. 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого Постановою № 1165). Якщо наразі з під перевірки на відповідність ознакам безумовної реєстрації випадають і одразу підлягають моніторингу відповідності критеріям оцінки ступеня ризиків тільки РК, що склали у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, та РК, що склали на неплатника податку, то планують одразу відправляти на моніторинг РК, що складені до ПН на отримувача – платника ПДВ, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг. Тобто під моніторинг потраплятимуть і РК, в яких загальна сума компенсації не змінюється або навіть збільшується, якщо в них зменшуєте суму компенсації хоча б за одним товаром чи послугою.

2. Зупинятимуть реєстрацію РК, який відправлятиме на реєстрацію отримувач\покупець товарів\послуг, що відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку. (зміни до п. 6 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого Постановою № 1165). Зараз передбачено зупинення реєстрації тільки тих ПН/РК, що складає постачальник, який підпадає під критерії ризиковості платника податку.

3. Конкретизують випадки, в яких Комісії органів контролю приймають рішення про неврахування таблиці даних платника податку, що врахована, зокрема, в автоматичному режимі (зміни до п. 19 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого Постановою № 1165). Рішення про неврахування вже враховуної таблиці прийматимуть:

  • якщо по платнику податку прийнято рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку визначених у пунктах 1-5 додатка 3 до цього Порядку;;
  • якщо надійде інформація щодо невідповідності інформації, зазначеної в таблиці даних платника податків, видам економічної діяльності за КВЕД, кодам товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодам послуг згідно з ДКПП, що постачає та/або придбаває (отримуює) платник податку, ввозить на митну територію України, яка свідчить про надання платником податку недостовірної інформації в таблиці даних платника податку.

4. Змінили критерій 1 ризиковості здійснення операцій (зміни до п.1 додатку 3 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого Постановою № 1165).

Під цей критерій потраплять ПН/РК на збільшення, подані на реєстрацію, які одночасно відповідають трьом умовам:

1) товари, зазначені в ПН, не зазначені в таблиці даних платника ПДВ як такі, що їх постачають на постійній основі;

2) обсяг постачання товару, зазначений у ПН (Vпостач в пн) дорівнює або перевищує залишок, що визначають як різницю між обсягом придбаних товарів збільшеним у півтора рази та обсягом постачання (Vпостач в пн ≥ Vпридб × 1,5 – Vпостач),

3) у залишку товару понад 50% ризикових товарів із Переліку кодів товарів , що визначає та затверджує наказом ДПС.

Останню умову плануть прибрати з цього критерію. Фактично це означатиме, що пер перевіряти на відповідість цьому критерію будуть залишки по всіх товарах, а не лише по тих, що визначала ДПС.

Через запровадження цих змін уряд ставить на меті удосконалити моніторинг відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків та запобігти порушенням податкового законодавства з ПДВ.


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55642

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
766

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3066

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10991

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді