Якщо податківці не змогли відкрити е-документ, це їх проблема, а не платника

Суд скасував рішення комісії ДПС відмовити в реєстрації ПН у ЄРПН через те, що е-документи, які надав платник, не відкрилися.

Якщо податківці не змогли відкрити е-документ, це їх проблема, а не платника

Відновлення реєстрації ПН, формування податкового кредиту й уточнення зобов’язань

Рішення Вінницького окружного адмінсуду від 04.07.2022 у справі № 120/236/22-а

Підприємство звернулося до Вінницького адмінсуду з проханням скасувати рішення ДПС зупинити реєстрацію податкових накладних (ПН) у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

За словами підприємства, ДПС відмовилася реєструвати спірні ПН і не пояснила чому. Коли платник податків отримав повідомлення про зупинення реєстрації ПН, направив до ДПС пояснення і документи, що підтверджують реальність фінансово-господарських операцій, за наслідками яких він склав і направив ПН на реєстрацію.

ДПС стверджує, що:

  • платник не надав копій документів, що підтверджують реальність фіноперацій за спірними ПН;
  • всі додатки до повідомлення, які позивач надіслав на підтвердження реальності фіноперації, не відкрилися.

ДПС вважає, оскільки платник до пояснень додав документи, які не відкрилися для перегляду, комісія правомірно ухвалила рішення відмовити в реєстрації ПН.

Суд постановив, що в разі зупинення реєстрації ПН в ЄРПН платник податку має право подати копії документів і письмові пояснення, щоб підтвердити інформацію, яку зазначив у ПН, комісії з питань зупинення реєстрації ПН регіонального рівня (п. 3, 4 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженому наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520; далі — Порядок № 520).

Письмові пояснення та копії документів платник подає до ДПС в електронній формі засобами електронного зв’язку (п. 6, 7 Порядку № 520).

Комісія регіонального рівня може відмовити в реєстрації ПН, якщо платник:

  • не надав письмових пояснень для підтвердження інформації, що зазначив у ПН;
  • не надав копії необхідних документів;
  • надав копії документів, які оформив з порушенням законодавства.

Отже, рішення комісії має містити чітку підставу для відмови в реєстрації ПН.

ДПС не зазначила, яких саме документів не надав платник і яких документів бракує, щоб зареєструвати ПН. Тимчасом платник надав ДПС низку додаткових документів на підтвердження реальності господарських операцій.

Суд зауважив, що письмові пояснення з копіями необхідних документів, які надіслав платник податків:

  • повністю відображають зміст господарських операцій;
  • достатні для того, що ДПС ухвалила рішення про реєстрацію ПН.

Факт зупинення реєстрації ПН у ЄРПН не спростовує того факту, що платник податків провів господарську операцію, підтвердив її первинними документами, на підставі яких склав ПН.

Суд постановив, що у ДПС було достатньо документів і письмових пояснень, щоб ухвалити рішення про реєстрацію ПН. Тож ДПС не мала правових підстав відмовити платнику податків в реєстрації ПН.

Доводи про те, що документи, які надав платник разом з поясненнями, не відкрилися для перегляду, не заслуговують на увагу суду, оскільки ДПС не надала належних доказів для встановлення таких обставин.

Суд зауважив, що:

  • матеріально-технічним забезпеченням діяльності комісії органу контролю опікується орган контролю, який утворив цю комісію;
  • технічні проблеми з відкриттям документів, які платник надіслав у порядку та форматі, які визначила ДПС, не можуть бути підставою для відмови в реєстрації ПН.

У разі технічного збою в роботі е-системи, внаслідок чого ДПС не змогла відкрити для перегляду жоден з отриманих документів, ДПС зобов’язана повідомити про це платника податків.

Суд задовольнив адмінпозов підприємства:

  • визнав протиправними та скасував рішення комісії ДПС про відмову в реєстрації ПН у ЄРПН;
  • зобов’язав ДПС зареєструвати ПН в ЄРПН датою, коли платник їх подав.

Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
2996

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10983

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
253

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді