Чи передбачена відповідальність до ФОП за несплату ЄСВ

ФОП-єдинники несуть відповідальність за несплату (неперерахування) ЄСВ

ЄСВ маєте сплатити незалежно від фінансового стану

Платниками ЄСВ є ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, крім е-резидентів (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VІ; далі — Закон про ЄСВ).

ФОП, у тому числі спрощенці, крім е-резидентів, сплачують ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). Тобто граничний термін сплати ЄСВ для таких платників — 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ.

Проте, у разі якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем (п. 6 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449; далі — Інструкція № 449).

ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ч. 12 ст. 9 Закону про ЄСВ).

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ на платників, які допустили зазначене порушення у період:

  • до 01 січня 2015 року, накладають штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум;
  • починаючи з 01 січня 2015 року та надалі, передбачили штраф у розмірі 20% своєчасно не сплачених сум (пп. 2 п. 2 розд. VІІ Інструкції № 449).

На суму недоїмки нараховують пеню з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені, передбаченої Законом про ЄСВ, починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно (ч. 10 та 13 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ, зокрема, ФОП у сумі:

  • що не перевищує 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг), тягне за собою накладення штрафу від 40 до 80 нмдг;
  • понад 300 нмдг тягне за собою накладення штрафу від 80 до 120 нмдг.

Повторне за рік вчинення таких дій — тягне за собою накладення штрафу від 150 до 300 нмдг (ст. 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

За інформацією ДПС в Одеській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
334

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8336

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30621

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді