У яких випадках нерезиденти мають стати на облік у ДПС

Податківці нагадали, що з 01.04.2021 платником податку на прибуток є безпосередньо нерезидент, який провадить діяльність через постійне представництво. А не постійне представництво, як було до 01.01.2021.

Nerezudentu.jpg

Як із 1 серпня застосовувати 0% ПДВ у разі постачання товарів для транспорту і пального

Нерезиденти зобов’язані стати на облік в органах контролю, якщо:

  • провадять в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, зокрема постійні представництва;
  • придбавають в Україні нерухоме майно чи отримують на нього майнові права;
  • відкривають рахунки в банках України;
  • набувають право власності на інвестиційний актив у іншого нерезидента, який не має постійного представництва в Україні.

Ці вимоги передбачають пункт 64.5 і стаття 133 Податкового кодексу України (ПК).

Нерезиденти — іноземні компанії, організації зобов’язані впродовж трьох місяців подати до органів контролю документи, щоб стати на облік, якщо станом на 1 січня 2021 року не перебувають на обліку в органах контролю, але:

  • провадять на території України господарську діяльність;
  • належно акредитували/зареєстрували/легалізували на території України відокремлені підрозділи, зокрема постійні представництва (п. 60 підр. 10 розд. ХХ ПК).

Тож з 1 квітня 2021 року платником податку на прибуток є саме нерезидент, який провадить діяльність через постійне представництво, а не його представництво.

Нагадаємо, до 1 січня 2021 року платником податку на прибуток було постійне представництво нерезидента, а не сам нерезидент.

Нерезиденти також зобов’язані були стати на облік в органах контролю без реєстрації платником податку на прибуток, якщо:

  • провадять в Україні діяльність через відокремлені підрозділи;
  • придбавають нерухоме майно чи отримують майнові права на це майно в Україні;
  • відкривають рахунки в банках України.

Відокремлені підрозділи нерезидентів, зокрема постійні представництва, які акредитовані/зареєстровані/легалізовані в Україні, продовжують обліковуватися як платники податків за номером ЄДРПОУ. Тимчасом новостворені відокремлені підрозділи підлягають реєстрації платниками податків.

За інформацією ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55637

Форми реєстраційних заяв 2024

Із вересня 2024 року діють нові форми реєстраційних заяв. Актуальні бланки і зразки заповнення форм, а також порядок їх заповнення — у статті
34083

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
765

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
349

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді