Якщо в декларації заявили від’ємне значення ПДВ більше 100 тис. грн, ДПС може провести позапланову перевірку

Податкову перевірку, передбачену пунктом 78.11 Податкового кодексу України, можуть провести у двох випадках: якщо заявили до відшкодування або заявили лише про від’ємне значення ПДВ, більше як 100 тис. грн.

pdv_1101.jpg

Як із 1 серпня застосовувати 0% ПДВ у разі постачання товарів для транспорту і пального

Постанова ВС від 03.05.2022 у справі за № 140/3008/21

Платник податків звернувся до суду з позовом скасувати наказ про податкову перевірку на підставі підпункту 78.1.8 Податкового кодексу України (ПК). Підстава:

платник подав декларацію, в якій заявлено до відшкодування з бюджету податку на додану вартість, за наявності підстав для перевірки, визначених у розділі V ПК та/або з від’ємним значенням з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень.

Документальна позапланова перевірка з підстав, визначених у цьому підпункті, проводиться виключно щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від'ємного значення з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень.

Платник податків вважає, що не заявляв до відшкодування ПДВ, а лише задекларував від’ємне значення ПДВ через об’єктивні обставини.

Верховний Суд (ВС) зробив висновок, що орган контролю наділений повноваженнями провести документальну позапланову перевірку платника податку, якщо платник подав декларацію, в якій:

  • заявив до відшкодування з бюджету ПДВ (пп. 78.1.8 ПК);
  • якщо розрахунок такої суми бюджетного відшкодування зроблено за рахунок від’ємного значення, сформованого за визначеними у пункті 200.11 ПК операціями.

У такому разі перевірка від’ємного значення ПДВ (а не перевірка безпосередньо бюджетного відшкодування) не буде різною за своєю суттю, якщо розрахунок суми бюджетного відшкодування зроблено за рахунок від’ємного значення, сформованого за визначеними у пункті 200.11 ПК операціями.

У постанові від 19.02.2021 у справі № 821/1235/17 ВС проаналізував підпункт 78.1.8 ПК і сформулював висновок, що зміст наведеної норми свідчить про два окремі випадки проведення документальної позапланової перевірки:

  1. подали декларацію, в якій заявили до відшкодування з бюджету суми ПДВ;
  2. подали декларацію з від’ємним значенням з ПДВ, яке становить більше 100 тис. гривень.

Відтак ВС підтримав позицію ДПС і відмовив платнику податків у задоволенні позовних вимог.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
761

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3028

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
10988

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
253

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді