Порядок підписання в е-вигляді Податкової декларації з податку на прибуток підприємств

Податківці роз’яснюють, який порядок підписання в електронному вигляді Податкової декларації з податку на прибуток підприємств нерезидента особою, яка відповідно до заяви № 1-ОПН є керівником нерезидента (у т. ч. яка одночасно є керівником постійного представництва нерезидента), або особою уповноваженою нерезидентом, та чи необхідно при цьому надсилати повідомлення про надання інформації щодо КЕП

Порядок підписання в е-вигляді Податкової декларації з податку на прибуток підприємств

Фінзвітність за таксономією МСФЗ: де брати інформацію для складання

Платниками податку на прибуток визначають нерезидентів, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримують доходи із джерелом походження з України, та інші нерезиденти, на яких покладений обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому розділом ІІІ Податкового кодексу України; далі — ПК.

Для взяття на облік нерезидента (іноземної компанії, організації) подають до ДПС заяву за формою № 1-ОПН та документ, яким підтверджують повноваження представника нерезидента. У разі якщо такий документ виданий в країні реєстрації нерезидента, його необхідно легалізувати в установленому порядку, якщо інше не передбачили міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надала ВРУ та супроводжувати нотаріально засвідченим перекладом українською мовою.

На підставі вказаних у формі № 1-ОПН реєстраційних даних щодо керівника (представника) нерезидента та особи, відповідальної за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, таких осіб відображатимуть в інформаційно-комунікаційних системах податкових органів як керівника нерезидента та особу, відповідальну за ведення його бухгалтерського та/або податкового обліку для цілей ПК.

Податкову декларацію повинен підписати керівник платника або уповноважена особа, а також особа, яка відповідає за ведення бухобліку та подання податкової декларації до ДПС. У разі ведення бухобліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника таку податкову декларацію підписує такий керівник (пп. 48.5.1 ПК).

Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність накладеного на електронний документ кваліфікованого електронного підпису (далі — КЕП) чи печатки платника.

Платник (автор) створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронній та паперовій формі, із зазначенням усіх обов’язкових реквізитів та з використанням КЕП та печатки за наявності (п. 2 розд. ІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 № 557; далі — Порядок № 557).

Для надання права підпису е-документів іншим особам, яким делегували право підпису, платник (автор) повідомляє про таких осіб податковий орган, на обліку в якому перебуває платник (автор). Для цього направляє повідомлення про надання інформації щодо КЕП (далі — Повідомлення) в електронному вигляді за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 557 (п. 3 розд. ІІІ Порядку № 557).

До Повідомлення вносять інформацію про підписувача (підписувачів), якому (яким) надають право підпису електронних документів. На сформоване Повідомлення:

  • першими накладають КЕП усіх осіб, включених до Повідомлення, у порядку черговості їх внесення,
  • після них — КЕП керівника;
  • останньою — кваліфікована електронна печатка (за наявності) (абз. 1 п. 4 розд. ІІІ Порядку).

За необхідності подання е-документів до податкового органу, підписаних іншим сертифікатом, передбачили можливість подання інформації щодо такого сертифікату. Для цього направляють Повідомлення за кодом форми J13911(03), в якому в графі «тип підпису» обов’язкова наявність типу підпису, зокрема: Директор/Бухгалтер/Печатка.

За інформацією ДПС в Закарпатській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33435

Податок на прибуток підприємств у 2024 році

У статті актуальні положення про податок на прибуток підприємств 2024. Про податкові різниці, строки сплати податку на прибуток та декларування, про КІК та мінімальне податкове зобов’язання – в огляді
173559

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28728

Додаток ВП до декларації з податку на прибуток 2024: виправлення помилок з податку на прибуток

Виправлення помилок минулих звітних періодів в податковій декларації з податку на прибуток можливе не тільки шляхом подання уточнюючої декларації, а й через подачу Додатка ВП до поточної декларації. Сьогодні в консультації про його заповнення
10448

Виправлення помилок у декларації з податку на прибуток

У статті розповімо про три можливі способи виправлення помилок та порівняємо їхні переваги та недоліки. Підкажемо, чи нараховувати самоштраф і пеню в умовах воєнного стану. Розберемося, як бути з помилками в фінансовій звітності, на основі якої заповнюється декларація з податку на прибуток
76920

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді