Лікарняний через хворобу чи у зв’язку з вагітністю під час простою: як оплачувати

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Спеціалісти ПФУ пояснили порядок призначення страхових виплат у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності під час простою

Лікарняний через хворобу чи у зв’язку з вагітністю під час простою: як оплачувати

Лікарняні: нарахування і оплата

Лист ПФУ від 22.02.2023 № 2800-030401-8/9101

Керуючись частиною третьою статті 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі – Закон № 1105) страхувальник (уповноважені ним особи):

Якщо дні хвороби або травми, перебіг яких збігається з часом перебування працівника в простої та за ці дні роботодавець повинен нарахувати та виплатити працівнику компенсацію за невідпрацьований час у розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки, то відсутні підстави для призначення допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю за зазначений період як компенсації втраченого заробітку. Страхувальник відмовляє працівнику у призначенні допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю на підставі частини першої статті 15 Закону № 1105, адже відсутня втрата заробітної плати в зазначеному періоді.

Що ж стосується допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, то її надають у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Розмір допомоги становить 100% середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу (ст. 18 і 19 Закону № 1105). Оплачувану відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами надають жінкам на підставі медичного висновку (ст. 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

Отже, страхувальник на підставі виданого листка непрацездатності з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» зобов’язаний:

та

  • особисто або через уповноважених осіб призначити допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, у розмірі 100% середньої заробітної плати на загальних підставах.

 

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв відпусток: створення та облік

Виплата відпускних та компенсації за невикористані відпустки здійснюють за рахунок забезпечення оплати відпусток. Це своєрідний резервний фонд, який бухгалтери часто називають «резервом відпусток». Розповімо, для чого його створювати, як його розраховувати та відображати в обліку
52705

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21721

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18163

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді