Частка статутного капіталу юрособи перейшла до інвестфонду: що зі статусом єдинника

Столичні податківці пояснили, чи зможе юрособа бути платником єдиного податку після відчуження його учасниками належних їм часток у статутному капіталі до активів пайового інвестиційного фонду

Частка статутного капіталу юрособи перейшла до інвестфонду: що зі статусом єдинника

СКАЧАЙТЕ ПАМ'ЯТКУ: Граничні строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення 📝

Індивідуальна податкова консультація ДПС у м. Києві від 07.03.2023 № 503/ІПК/26-15-04-02-08

Товариство повідомило, що учасники мають намір відчужити належні їм частки у статутному капіталі до активів пайового інвестиційного фонду. Податківців просять пояснити:

  • чи може юрособа бути платником єдиного податку, якщо у статутному капіталі більше ніж 25% часток належатимуть фізособам — учасникам пайового інвестиційного фонду на праві спільної часткової власності. При цьому в Єдиному державному реєстрі юросіб, ФОП та громадських формувань зазначені частки у статутному капіталі будуть зареєстровані на ім’я компанії з управління активами із зазначенням реквізитів такого фонду.

Не можуть бути платниками єдиного податку госпсуб’єкти, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юрособам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25% (пп. 291.5.5 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Юрособи — платники єдиного податку відповідно до частини п’ятої підпункту 298.2.3 ПК зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПК, якщо  не відповідають вимогам організаційно-правових форм господарювання — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому відбулася зміна організаційно-правової форми.

Тобто частка засновників у розмірі не менше 75% статутного капіталу юрособи, яка перебуває на спрощеній системі оподаткування, повинна належати юрособам — платникам єдиного податку.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікація основних засобів

Класифікація основних засобів впливає не тільки на вибір потрібних бухгалтерських рахунків, але й подальший облік (амортизацію, документи, звітність). Як це правильно зробити у бухгалтерському та податковому обліку, – допоможе розібратися консультація
38574

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36228

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1499

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2452

Статутний капітал підприємства 2024: поняття, бухгалтерський облік та оподаткування

Статутний капітал — це вартість внесків засновників підприємства. У консультації детально розглянемо поняття статутного капіталу, обмеження щодо його розміру, оподаткування внесків до статутного капіталу, бухгалтерський облік статутного капіталу, зокрема операцій з формування, збільшення та зменшення статутного капіталу.
128795

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді