Юрособа-єдинник орендує землі у фізосіб: хто обчислює і враховує МПЗ

Юрособа користується земельними ділянками сільгосппризначення, які перебувають у власності фізосіб. Договір оренди землі не укладали. Перехід права користування землею не реєстрували. За таких обставин загальне мінімальне податкове зобов’язання зобов’язані визначати власники земельних ділянок

 Юрособа-єдинник орендує землі у фізосіб: хто обчислює і враховує МПЗ

58 забаганок ДПС, або Як агропідприємству не наразитися на податкову перевірку

Індивідуальна податкова консультація ДПС від 07.03.2023 № 507/ІПК/99-00-04-03-03-06

Юрособа — єдинник четвертої групи у межах своєї діяльності укладає з фізособами договори оренди земельних часток (паїв). Просить податківців роз’яснити два питання:

1. У лютому 2022 року юрособа — єдинник четвертої групи уклала договір оренди землі. Право користування цією землею зареєстрували в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно лише в грудні 2022-го. З якого періоду юрособа повинна обчислити та врахувати мінімальне податкове зобов’язання (далі — МПЗ) до загального податкового зобов’язання — з грудня чи січня 2022 року?

2. Хто має сплачувати суму МПЗ за період з лютого по грудень 2022 року — орендар чи орендодавець?


Податківці нагадали норми Податкового кодексу України (ПК):

«Платники єдиного податку — власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських госпугідь… зобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік».

Із пункту 297-1.1 ПК

«У разі відсутності державної реєстрації переходу права власності або права користування, у тому числі оренди, емфітевзису, суборенди, на земельну ділянку, віднесену до сільгоспугідь, від одного власника, орендаря, користувача на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) до іншого власника, орендаря, користувача на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) протягом календарного року МПЗ щодо такої земельної ділянки визначають для попереднього власника, орендаря, користувача на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) на загальних підставах за податковий (звітний) рік».

Із пункту 38-1.4 ПК

А також зауважили, що право власності на земельну ділянку, право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту держреєстрації цих прав (ст. 125, 126 Земельного кодексу України).

Якщо юрособа користується землями фізосіб без укладання договору оренди та держреєстрації переходу права користування ними, загальне МПЗ зобов’язані визначати власники цих земель.

«Для платників податку — власників, орендарів, користувачів на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, загальне мінімальне податкове зобов’язання визначається контролюючим органом».

Підпункт 170.14.1 ПК

Для платників податку - власників, орендарів, користувачів на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, загальне мінімальне податкове зобов’язання визначається контролюючим органом.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50152

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
60

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4309

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
67

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді