Чи достатньо кодувати в РРО/ПРРО групи товарів загальними назвами, а не всі їх найменування

При реалізації товарів обов'язковим реквізитом чеку є назва товару

Чи достатньо кодувати в РРО/ПРРО групи товарів загальними назвами, а не всі їх найменування

ДТЕК відключила світло: чи буде штраф через відсутність Z-звіту

Лише для підакцизної групи товарів встановили особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети, тощо).

У чеках РРО, які супроводжують продаж підакцизних товарів, зазначають:

  • найменування конкретної одиниці підакцизного товару;
  • ціну;
  • кількість;
  • УКТ ЗЕД;
  • реквізити марок акцизного податку (у випадку реалізації алкогольних напоїв).

Підстава — пункт 11 статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон № 265).

Форма та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів визначені Положенням Мінфіну від 21.01.2016 № 13 (далі — Положення).

Розділом II Положення передбачили, що при реалізації товарів (послуг) обов'язковим реквізитом чеку є назва товару (послуги).

Отже, фіскальний касовий чек на товари (послуги) визнають відповідним (в частині ідентифікації товару, що не є підакцизним), якщо в ньому зазначена назва товару (послуги).

Назва товару (послуги) — це слово, поєднання слів або слова та цифрового коду, які відображають споживчі ознаки товару (послуги) та однозначно ідентифікують товар чи послугу.

Податківці зазначили, що об'єднання в узагальненій назві однорідних товарів (крім підакцизних) не призводить до порушення вимог оформлення розрахункових документів, встановлених Положенням та Законом N 265 порядку проведення розрахунків. Умова — товари повинні мати однакові властивості, не відрізнятися споживчими якостями та можуть бути віднесені до однієї родової групи.

Водночас спільна назва об'єднаних найменувань однорідних товарів має містити якісні та споживчі характеристики. У такому разі зазначення її в розрахункових документах дозволить однозначно ідентифікувати такі товари.

За інформацією ДПС у Вінницькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
125

Положення про касові операції 2024

НБУ вніс правки до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Підстава — постанова від 23.08.2024 № 100. Оновлені правила працюють із 29.08.2024. Тож з’ясуємо, як потрібно відкоригувати свою роботу
11805

Реєстрація РРО: алгоритм, необхідні документи

Розрахунки за продані товари/послуги готівкою та з використанням платіжних карток суб’єкти господарювання мусять проводити, використовуючи зареєстровані РРО. Розберемо правила реєстрації РРО
38306

Як скасувати реєстрацію РРО

Якщо вирішили користуватися програмним РРО — класичний РРО вам більше не потрібен. Його слід позбутися. Як саме — пояснимо у статті
8966

Касова дисципліна: як облаштувати на підприємстві

Готівкові операції — об’єкт прискіпливої уваги з боку податківців. Якими будуть штрафи за порушення касової дисципліни на підприємстві та правил обігу готівки, як вести касу на підприємстві — пояснюють експерти
64851

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді