До 1 травня громадянам — власникам земельних ділянок, слід подати заяву для застосування пільги

Для застосування пільги із земельного податку громадянам необхідно подати заяву до 1 травня

ВРУ повинна прийняти воєнні пільги з плати за землю, податку на нерухомість

Перелік категорій фізичних осіб — власників земельних ділянок, яких звільняють від сплати земельного податку, визначили пунктом 281.1 Податкового кодексу України; далі — ПК.

Звільнення від сплати земельного податку, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених пунктом 281.2 ПК.

Від сплати податку звільняють на період дії єдиного податку четвертої групи власників земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачів за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (п. 281.3 ПК).

Якщо фізична особа, визначена у пункті 281.1 ПК, станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених пунктом 281.2 ПК, така особа до 01 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до податкового органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (п. 281.4 ПК).

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подали таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі подання фізичною особою, яка станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 01 травня поточного року, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, визначена у пункті 281.1 ПК, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до податкового органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності (п. 281.5 ПК).

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог пункту 284.2 ПК та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі недотримання фізичною особою вимог абзацу першого пункту 281.5 ПК пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Якщо право на пільгу в платника виникає протягом року, то його звільняють від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втратив це право (п. 284.2 ПК).

Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

За інформацією ДПС у Закарпатській області

 

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Цільове призначення земельної ділянки види, зміна, бухгалтерський облік

Розглянемо, чим є цільове призначення земельної ділянки та види її використання, як змінити цільове призначення земельної ділянки, наприклад сільськогосподарської. Також розглянемо, хто та як контролює відповідність фактичного використання земельної ділянки її цільовому призначенню, яка відповідальність за порушення. Також консультація містить приклад бухгалтерського обліку такої процедури з проведеннями
47872

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
44907

Як звітувати з податку на прибуток сільгоспвиробникам

9 травня — гранична дата декларування податку на прибуток за І квартал 2024-го. Експерт пояснює, хто, коли та за якою формою має подавати першоквартальну деку. Також з’ясуєте, який комплект фінзвітності потрібно подати до ДПС
3927

Нормативна грошова оцінка землі 2024

Що таке нормативно грошова оцінка землі та чим вона відрізняється від експертної, як вона рахується та де використовується, що таке індексація нормативної грошової оцінки, як отримати витяг про НГО з Державного земельного кадастру, – відповіді на ці та інші питання знайдете у цьому огляді
63668

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
46633

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді