Як відобразити в декларації з податку на прибуток суми авансових внесків з пунктів обміну інвалют

ДПС розробила відеоролик «Відображення в податковій декларації з податку на прибуток підприємств сум авансових внесків з пунктів обміну іноземних валют»

Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

Лист ДПС від 04.05.2023 № 9846/7/99-00-21-02-01-07

До Податкової декларації з податку на прибуток підприємств внесені зміни наказом Мінфіну від 20.02.2023 № 101, з урахуванням змін, внесених наказом від 13.03.2023 № 130.

Зокрема, Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств (далі — Декларація) доповнили додатком ОВ, в якому платники податку на прибуток підприємств, які здійснюють діяльність із торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, розраховують суму таких авансових внесків.

У рядку 26 додатка ОВ визначають загальну суму авансового внеску з пунктів обміну іноземних валют, що сплачена у звітному (податковому) періоді. Суму авансового внеску сплачують щомісяця та визначають у графі 4, значення якої розраховують за формулою, передбаченою у примітці 1 додатка ОВ.

При цьому показник рядка 26 додатка ОВ переносять до рядка 26 ОВ Декларації. Для платників, у яких базовим звітним (податковим) періодом є календарний рік, рядок 28 дорівнює рядку 26 ОВ Декларації.

Крім того, форму Декларації та додаток ВП до Декларації доповнили:

  • рядками 26 ОВ — 28, які заповнюють платники податку, що сплачують авансові внески з пунктів обміну іноземних валют у звітному (податковому) періоді, попередньому звітному (податковому) періоді, за результатами останнього звітного (податкового) періоду;
  • розділом «Виправлення помилок щодо суми авансових внесків із пунктів обміну іноземних валют», у якому відображають збільшення (зменшення) податкового зобов'язання, сума штрафу та пеня (рядки 38 - 41 форми Декларації та рядки 36 - 38 додатка ВП до Декларації).

Сплачена протягом звітного (податкового) періоду сума авансових внесків із податку на прибуток підприємств зменшує податкові зобов'язання з податку на прибуток підприємств, розраховані за результатами такого звітного (податкового) періоду за ставкою, визначеною пунктом 136.1 Податкового кодексу України (ПК), у сумі, що не перевищує суму нарахованого податкового зобов'язання за такий податковий (звітний) період (пп. 141.13.3 ПК).

У зв'язку з зазначеним додаток ЗП до Декларації доповнили рядком 16.5. У ньому відображають суму нарахованих та сплачених авансових внесків із пунктів обміну іноземних валют, що зменшує податкові зобов'язання з податку на прибуток підприємств (рядок 16).

Показник рядка 16.5 додатка ЗП визначають у сумі, що не перевищує позитивне значення: рядок 06 + рядок 06.1 КІК Декларації - рядок 16.4.1 додатка ЗП до рядка 16 ЗП Декларації.

Платники податку, які застосовують особливості оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, вперше подають Декларацію за оновленою формою, починаючи зі звітного (податкового) періоду — півріччя 2023 року. Сплачені упродовж такого звітного (податкового) періоду сум авансові внески із пунктів обміну інвалют відображають у додатку ОВ до Декларації. Відповідні суми враховують у зменшення податкових зобов'язань із податку на прибуток підприємств у додатку ЗП до Декларації відповідно до положень п. 141.13 ПК.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33095

Податок на прибуток підприємств у 2024 році

У статті актуальні положення про податок на прибуток підприємств 2024. Про податкові різниці, строки сплати податку на прибуток та декларування, про КІК та мінімальне податкове зобов’язання – в огляді
172183

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28301

Додаток ВП до декларації з податку на прибуток 2024: виправлення помилок з податку на прибуток

Виправлення помилок минулих звітних періодів в податковій декларації з податку на прибуток можливе не тільки шляхом подання уточнюючої декларації, а й через подачу Додатка ВП до поточної декларації. Сьогодні в консультації про його заповнення
10396

Виправлення помилок у декларації з податку на прибуток

У статті розповімо про три можливі способи виправлення помилок та порівняємо їхні переваги та недоліки. Підкажемо, чи нараховувати самоштраф і пеню в умовах воєнного стану. Розберемося, як бути з помилками в фінансовій звітності, на основі якої заповнюється декларація з податку на прибуток
76391

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді