Статус будівлі фермерського господарства впливає на пільгу з податку на нерухомість: ВС

Автор
адвокат з податкових питань
Підставою для застосування пільги по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є статус будівлі

Статус будівлі фермерського господарства впливає на пільгу з податку на нерухомість: ВС

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Постанова ВС від 09.05.202 у справі № 380/10802/22

Фізична особа (далі позивач) звернувся до суду з позовом до Головного управління ДПС у Львівській області, в якому просив визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення (ППР) з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з мотивів безпідставності їх прийняття.

Позивач доводив, що всі нежитлові будівлі використовує в сільському господарстві, а саме:

  • зерносклад — для зберігання зерна,
  • гаражі — для зберігання сільськогосподарської техніки, що необхідна для обробки полів,
  • майстерня — для ремонту сільськогосподарської техніки,
  • нафтобаза — для зберігання пального для власних потреб (заправки сільськогосподарської техніки),
  • пилорама — для виконання робіт по монтажу ангарів на сільськогосподарську продукцію тощо.

Львівський окружний адміністративний суд рішення від 05.10.2022 у справі № 380/10802/22 адміністративний позов задовільнив повністю — визнав протиправними та скасував ППР. Суд виходив з того, що нерухоме майно позивача не є об’єктом оподаткування податку на нерухоме майно, оскільки він використовує його безпосередньо у сільськогосподарській діяльності, як сільгосптоваровиробник.

Восьмий апеляційний адміністративний суд постановою від 02.02.2023 скасував рішення суду першої інстанції. На думку суду нерухоме майно не відноситься до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000. А це є перешкодою для застосування пільги за абзацом «ж» підпункту 266.2.2 Податкового кодексу України (ПК).

Суди встановили:

  • позивач — засновник Фермерського господарства (ФГ). Основна мета діяльності ФГ за статутом — виробництво сільськогосподарської продукції, її переробка та реалізація з метою отримання прибутку;
  • 15.05.2013 позивач прийняв рішення використовувати даний комплекс будівель в діяльності ФГ на праві господарського відання відповідно до статті 136 Господарського кодексу України (ГК);
  • не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) ДК 018-2000, та їх власники не здають їх в оренду, лізинг, позичку (абз. «ж» пп. 266.2. ПК);
  • сільськогосподарський товаровиробник для цілей глави 1 розділу XIV ПК — це юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює її постачання (пп. 14.1.235 ПК).

Позиція Верховного Суду (ВС) по даній справі

Належні позивачу на праві власності будівлі використовують для ведення фермерського господарства.

Суд першої інстанції врахував, що позивач єдиний засновник ФГ, видами економічної діяльності якого є: вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, вирощування овочів і баштанних культур, кореноплодів і бульбоплодів.

Відповідно до ДК 018-2000 будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності (будівлі для використання в сільськогосподарській діяльності, наприклад, корівники, стайні, свинарники, кошари, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, склади та надвірні будівлі, підвали, винокурні, винні ємності, теплиці, сільськогосподарські силоси тощо) віднесені до підрозділу «Будівлі нежитлові» (група 127 «Будівлі нежитлові інші»).

Норми податкового законодавства не покладають на платника податку обов’язок отримати від Державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут автоматизованих систем у будівництві» експертний висновок щодо правильності класифікації наявних у власності особи об’єктів нерухомості за державним класифікатором ДК 018:2000.

Отже, як правильно зазначив суд першої інстанції, правовою підставою для застосування пільги зі звільнення від сплати податку на нерухоме майно є правовий статус будівлі.

Тому ВС скасував постанову апеляційного суду та залишив в силі рішення суду першої інстанції.

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Вказана постанова ВС підтвердила логічні, але незрозумілі податковому органу речі. Наприклад, якщо нежитлова будівля (споруда) в реєстрі речових прав на нерухоме майно має статус зерносклада, то її використовують для зберігання зерна; будівля зі статусом автомобільні ваги — буде використовуватись для зважування автомобілів тощо.

Зверніть увагу, що для застосування пільги до майна фізичної особи, яка передала нерухоме майно юридичній особі, обов’язкова умова також — не передання в оренду, лізинг чи позичку. У даній справі ми бачимо, що нежитлові будівлі передані в господарське відання, оскільки саме це є вірний вибір подібних правовідносин.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Поновлення пропущеного строку для подання апеляційної скарги у податкових спорах: розбираємо судову практику

Чи може бути несплата судового збору підставою поновлення строку на апеляційне оскарження? Дослідимо постанову Верховного Суду (далі – ВС) від 01.02.2024 у справі № 160/18073/21 (касаційне провадження № К/990/39417/23)
351

Як зареєструватися в Електронному суді

Розглядаємо категорії суб’єктів, які зобов’язані зареєструватися в електронному суді, яка гранична дата реєстрації в електронному суді, яка вже скоро, та які наслідки відсутності електронного кабінету
1404

Пеня за період адміністративного та судового оскарження податкового повідомлення-рішення

Судова палата відступила від висновків Верховного Суду, викладених у постановах від 19.06.2018 у справі № 820/3878/17, від 27.11.2018 у справі № 822/2591/17, від 20.11.2019 у справі № 280/411/19, від 14.05.2020 у справі № 822/3190/17, відповідно до яких статтею 129 Податкового кодексу України, в редакції, чинній з 01 січня 2017 року, не встановлено нарахування пені у разі виявлення контролюючим органом заниження податкових зобов`язань на суму такого заниження та за весь період заниження
1266

Як стягнути з ДПС збитки через незаконну відмову в реєстрації ПН

Одна з найбільших проблем українського бізнесу наразі є блокування реєстрації податкових накладних. Станом на травень 2023 року відповідно до дослідження 47,7% підприємств стикнулися з проблемою блокування
2001

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді