Чи включати суми гуманітарної допомоги у вигляді рукавів до Розрахунку частки с/г товаровиробництва

Податківці пояснили, коли включення до складу доходу суми гуманітарної допомоги ООН вплине на розмір частки с/г товаровиробництва

Чи включати суми гуманітарної допомоги у вигляді рукавів до Розрахунку частки с/г товаровиробництва

Осіння посівна кампанія — 2023: що врахувати аграріям

Індивідуальна податкова консультація ДПС від 19.05.2023 № 1223/ІПК/99-00-04-03-03-06

ТОВ платник єдиного податку четвертої групи, основний вид господарської діяльності згідно з КВЕД-2010 01.11 – «Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур». У вересні 2022 року подало заявку на отримання гуманітарної допомоги від міжнародної організації Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) у вигляді тимчасових засобів для зберігання зерна (рукави). У листопаді 2022 року безкоштовно отримало рукави. ТОВ включило вартість рукавів до загальної суми доходу підприємства - обороти за кредитом субрахунку 791. 

  • Які податкові наслідки має отримання гуманітарної допомоги у вигляді рукавів для ТОВ?
  • Як ця операція вплине на частку сільськогосподарського товаровиробництва та його право перебування на єдиному податку четвертої групи?
  • Чи має право ТОВ при заповненні Розрахунку за 2022 рік включити суму доходу від отримання рукавів у рядок 3.1 «Сума одержаних з державного бюджету коштів фінансової підтримки» Розрахунку і зменшити загальну суму доходу с/г товаровиробника, вважаючи підтримку міжнародної організації у період складних часів для держави, як допомогу, отриману з державного бюджету?

Оскільки суму гуманітарної допомоги ООН ТОВ обліковує на субрахунку 791 «Результат операції діяльності», то таку суму має включити до загальної суми доходу с/г товаровиробника - рядок 2 Розрахунку.

У рядок 3.1 Розрахунку «Сума одержаних з державного бюджету коштів фінансової підтримки» включають суми бюджетної дотації для розвитку с/г товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції (далі – бюджетна дотація) відповідно до статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.04.2004 № 1877-IV» (далі – Закон № 1877).

Порядок включення/виключення до/з Реєстру отримувачів бюджетної дотації, види господарської діяльності, механізм надання та отримання бюджетної дотації, порядок звітування визначає стаття 16-1 Закону № 1877.

Умовою для включення у рядок 3.1 Розрахунку сум одержаних з державного бюджету коштів фінансової підтримки є отримання бюджетної дотації відповідно до статті 16-1 Закону № 1877.

Отже, якщо ТОВ включили до Реєстру отримувачів бюджетної дотації і воно фактично отримало бюджетну дотацію відповідно до статті 16-1 Закону № 1877, має право включити таку суму до рядка 3.1 «Сума одержаних з державного бюджету коштів фінансової підтримки» Розрахунку.

Оскільки частку с/г товаровиробництва визначають співвідношенням суми доходу с/г товаровиробника, отриманого від реалізації сільгосппродукції власного виробництва, до його скоригованого доходу, включення до складу доходу суми гуманітарної допомоги ООН вплине на розмір частки с/г товаровиробництва.

Як відповісти на запит податківців: сім порад від Головбух Агро

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50153

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
60

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4309

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
67

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді