Мін’юст нагадав про обов’язкову реєстрацію в Єдиній судовій системі

Мін’юст застеріг про наслідки відсутності обов’язкової реєстрації в Єдиній судовій системі

Мін’юст нагадав про обов’язкову реєстрацію в Єдиній судовій системі

Судові витрати: як облікувати й оподаткувати

Лист Мінюсту від 15.08.2023 № 107341/5180-11.2.1-23/37.1

21.07.2023 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обовʼязкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно - телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 № 3200-IX.

Законом запровадили процесуальні наслідки для осіб, які зобовʼязані зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрували його, а саме:

  • залишення позовної заяви, апеляційної, касаційної скарг без руху;
  • повернення без розгляду заяв, клопотань та заперечень.

Наразі значна кількість осіб, для яких реєстрація в ЄСІТС є обовʼязковою, досі не зареєстрували електронний кабінет у даній системі.

Водночас ці особи є учасниками численних судових проваджень. Така ситуація унеможливлює електронний обмін документами із судом, передусім надсилання повідомлень про засідання та процесуальних документів.

Паперовий документообіг значно збільшує строки розгляду справ та судові витрати.

Нагадуємо, що адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, держоргани, органи місцевого самоврядування, госпсубʼєкти державного та комунального секторів економіки та особи, які провадять клірингову діяльність у значенні, наведеному в Законі України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» від 23.02.2006 № 3480-IV, реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов'язковому порядку (ст. 6 Господарського процесуального кодексу України).


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
318

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
238

Закон № 3813: податок на прибуток, ТЦУ, ПДФО і туристичний збір

Закон № 3813, яким депутати внесли чергові зміни до Податкового кодексу України (ПК), опублікований у «Голосі України» 25.07.2024. Більшість змін, що в ньому передбачені, за винятком окремих положень, запрацює з першого числа наступного місяця після місяця його опублікування. Тобто з 01.08.2024.
352

Заява про реєстрацію неприбуткової організації

Виникають ситуації, коли неприбутковій організації потрібно змінити певні реквізити чи установчі документи. Як зробити це правильно, щоб не зіткнутися із проблемами та не втратити статус неприбутковості?
26885

Довідка за формою № 34-ОПП

Актуальний бланк форми № 34-ОПП, а також пояснення кому і коли її подавати — в консультації
9379

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді