Відмінності трудового та цивільно-правового договорів: роз’яснення ДПС

Податківці нагадали, чим відрізняються трудовий та цивільно-правовий договори

Відмінності трудового та цивільно-правового договорів: роз’яснення ДПС

Заробітна плата і аванс: поради експерта + розрахункові приклади

Трудовий договір — це угода між найманим працівником і роботодавцем. Останнім може бути компанія, ФОП і навіть фізособа, яка наймає, наприклад, водія або няню.

За трудовим договором ви зобов’язуєтеся виконувати роботу, зазначену в договорі, а роботодавець — виплачувати за це зарплату й забезпечувати гідні й безпечні умови праці, що передбачає законодавство про працю. Вам надають робоче місце, обладнання, засоби індивідуального захисту тощо.

Трудовий договір регулює процес виконання роботи за певною спеціальністю, кваліфікацією чи посадою, а також вимагає дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку.

З одного боку, найманий працівник залежить від роботодавця. Якщо ви хочете взяти відпустку, залишитися вдома за сімейними обставинами, піти до лікаря упродовж робочого дня — маєте отримати дозвіл керівника.

З іншого — працівник має низку соціальних і трудових гарантій:

  • регулярна оплата праці — щонайменше двічі на місяць;
  • нормований робочий час;
  • лікарняні;
  • оплачувані вихідні й відпустки;
  • захист від незаконного звільнення тощо.

За цивільно-правовим договором (угодою) немає роботодавців і працівників. Є виконавець, який зобов’язується виконати певну роботу або надати послугу, і замовник, який приймає роботу й оплачує її.

Такі взаємовідносини укладають між будь-якими юридичними або фізичними особами і регулює їх Цивільний кодекс України. На них не поширюють дію трудового законодавства.

Предметом договору є кінцевий результат, а не процес його досягнення. Обидві сторони — незалежні й рівноправні. Замовник не повинен піклуватися про умови праці, надавати робоче місце й обладнання, оплачувати лікарняні. Виконавець самостійно організовує роботу і відповідає за її вчасне виконання.

Розмір винагороди й термін оплати визначають угодою сторін, а не законодавством.

Зазвичай цивільно-правовий договір укладають для виконання разових, а не систематичних робіт.

За інформацією ДПС по роботі з ВПП

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
171349

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви, правила надання

У консультації про те, що таке відпустка без збереження заробітної плати, які правила її надання, на розрахунок яких виплат вона в майбутньому впливає. Наш експерт підготував для вас добірку зразків, які ви зможете скачати: зразок заяви на відпустку за власний рахунок, зразок наказу на відпустку за власний рахунок, приклад заяви на відпустку за власний рахунок під час воєнного стану
413168

Допомога на лікування працівника підприємства

Роботодавець має право надати своїм працівникам матеріальну допомогу на лікування чи оплатити їх медичне обслуговування. При цьому не сплачувати податків із таких сум. З'ясуємо, якими можуть бути пільгові варіанти надання такої допомоги. Коли матеріальну допомогу на лікування не оподатковують? Як оформити надання матеріальної допомоги на лікування?
21305

Розрахунок відпускних: як провести

Розбираємо, як правильно провести розрахунок відпускних у 2024 році. Як розрахувати середню зарплату з урахуванням премій, як на розрахунок відпускних впливає воєнний стан. Теорія закріплена прикладами розрахунку відпускних у різних ситуаціях
1137336

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді