Сплата ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси

ДПС надала відповіді на запитання щодо сплати ФОП ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси

Сплата ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси

1) Чи повинен ФОП сплачувати ПДВ із суми комісії, яку утримав закордонний маркетплейс за продаж товарів/послуг на запропонованій ним інтернет-платформі? Чи потрібно сплачувати ПДВ із сум сплаченої ФОП комісії, до якої включили оплату за отримані послуги з реклами, наданих закордонним маркетплейсом на своїй інтернет-платформі?

Порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання.

Якщо послуги, які надаються ФОПу закордонним «маркетплейсом» відповідно до умов договору та норм Податкового кодексу України (ПК) класифікують як електронні послуги, то місце постачання таких послуг визначається на митній території України, а тому такі послуги є об’єктом оподаткування ПДВ. Нарахування та сплату ПДВ за такою операцією здійснюйте в залежності від статусу ФОПа (зареєстрований чи не зареєстрований платником ПДВ).

Якщо електронні послуги через мережу Інтернет нерезидент надає фізичній особі – підприємцю, не зареєстрованому платником ПДВ, то нараховує та сплачує ПДВ за такою операцією особа – нерезидентом відповідно до статті 208-1 розділу V ПК, тобто іноземним «маркетплейсом» (якщо такий «маркетплейс» зареєстрований платником ПДВ в Україні).

Якщо е-послуг через мережу Інтернет нерезидент надає ФОП-платнику ПДВ, то обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ виникає у ФОПа-платника ПДВ відповідно до статті 208 розділу V ПК.

Отримувач послуг, що постачають нерезиденти, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку або за ставкою 7% для послуг, визначених абзацами четвертим – шостим підпункту «в» пункту 193.1 ПК, на базу оподаткування, визначену згідно з пунктом 190.2 ПК.

Отже, ФОП-платник ПДВ — отримувач послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, є відповідальною особою у частині нарахування та сплати податку до бюджету за такі послуги (суми комісії, яку отримав закордонний маркетплейс за продаж товарів/послуг та послуг з реклами).

2) Чи повинен ФОП із суми утриманої комісії за користування платіжними системами сплачувати ПДВ?

Для цілей оподаткування ПДВ місцем постачання послуг з виконання платіжних операцій, відповідно до пункту 186.4 ПК, є місце реєстрації їх постачальника.

Таким чином, якщо операції з надання послуг з виконання платіжних операцій, надають ФОПу резиденти — надавачі платіжних послуг, операторами платіжних систем, то місцем постачання таких послуг є митна територія України. При цьому операції з постачання таких послуг згідно з підпунктом 196.1.5 ПК не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Якщо операції з надання послуг з виконання платіжних операцій надають ФОПу нерезиденти, то місце постачання таких послуг визначається за межами митної території і такі операції також не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Отже ФОПу при придбанні послуг у надавачів платіжних послуг, операторів платіжних систем нараховувати та сплачувати ПДВ за такими операціями не потрібно, незалежно від того, постачальник таких послуг є резидентом, чи нерезидентом.

За інформацією ДПС

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
308456

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27464

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28290

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 27.03.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
9606

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді