Бізнес пропонує виключити з механізму блокування ПН експортерів аграрної продукції, які мають позитивну історію

ЄБА підготувала та надіслала до ДПС низку пропозицій та звертається до в.о. Голови ДПС з проханням врахувати пропозиції бізнесу аби не зупинити експорт аграрної продукції

Бізнес пропонує виключити з механізму блокування ПН експортерів аграрної продукції, які мають позитивну історію

Нещодавно, ДПС оприлюднила проєкт постанови КМУ «Про внесення змін Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» та проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».

Як зазначають експерти Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) і, зокрема, Комітету зернових та олійних культур, запропоновані в документах нововведення фактично створять значні ризики для нормального та безперебійного функціонування аграрної галузі. Адже запропонована редакція змін до постанови КМУ від 11.12.2019 № 1165 ускладнюватиме адміністрування ПДВ в частині реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування (далі — ПН та РК) на експортні операції з кількох причин.

По-перше, підприємства, що виконують умову щодо повернення експортної виручки у розмірі не менше 80%, повинні будуть реєструвати ПН та РК в загальному порядку та втрачати час та ресурси на такі дії.

По-друге, перевірка на безумовну реєстрацію таких ПН та РК в більшості випадків у великих підприємств не буде позитивною, оскільки можуть не виконуватися дрібні умови, як от невчасна подача звітності та наявність незначної суми податкового боргу, що відображається в інтегрованій картці платника органами ДПС у період переходу від адміністративного оскарження рішень ДПС до судового.

По-третє, формула, яку використовують для обрахунку загального обсягу операцій із вивозу за межі митної території України, містить показник суми придбання у ризикового контрагента, рішення про ризиковість якого в подальшому може скасувати ДПС або суд.

На переконання бізнесу, запропонований підхід до змін фактично переведе в ручне керування експорт зернової та олійної продукції шляхом можливого блокування ПН та РК до них. Адже відсутня будь-яка відповідальність посадових осіб ДПС за винесення помилкових або завідомо неправомірних рішень щодо визнання ризиковості підприємств чи операцій, що призвело до втрат підприємства-експортера унаслідок блокування ПН та РК.

Дані нововведення можуть посилити загрозу непрогнозованих та непомірних втрат бізнесу, зокрема:

  • на додаткове та об’ємне окреме адміністрування експортних операцій в частині ПДВ;
  • розблокування ПН та РК та процедура надання пояснень/оскаржень рішень територіальної комісії до ДПС чи до суду призведе до зриву контрактів, до непрогнозованих витрат на оплату простоїв транспорту, витрат на зберігання зерна в терміналах та його псування;
  • додавання часу на процедуру розблокування ПН та оскарження відмов призведе до втрати економічного сенсу операції;
  • оскарження відмов у розблокуванні може призвести до тривалої процедури зміни ціни контракту та реєстрації нових ПН.

Бізнес вбачає доцільною пропозицію про виключення з механізму блокування ПН експортерів, які мають позитивну історію та не здійснювали зловживань з неповерненням валютної виручки за експортований товар.

В цьому контексті бізнес Європейської Бізнес Асоціації пропонує 2 аспекти.

Передбачити безумовну реєстрацію ПН/РК для добропорядних експортерів, що виконують умову про повернення не менше ніж 80% валютної виручки протягом законодавчо встановлених строків.

Для всіх інших експортерів передбачити безумовну реєстрацію ПН у разі наявності позитивної податкової історії. Зокрема, в такому випадку перевірки на відповідність ризиковості операцій та платника не здійснюються.

За інформацією Європейської Бізнес Асоціації


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50126

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
59

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4305

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
66

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді