Чи можна перейти на єдиний податок при наявності податкового боргу

Не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп платники, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг. За винятком безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин)

Чи можна перейти на єдиний податок при наявності податкового боргу

Такими є вимоги підпункту 291.5.8 Податкового кодексу України (ПК). При цьому вимоги, зокрема, пункту 291.5 ПК не поширюють на платників єдиного податку третьої групи — електронних резидентів (е-резидентів) (п. 291.8 ПК).

Однією з підстав для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку згідно з підпунктом 299.6.1 ПК є невідповідність такого суб’єкта господарювання вимогам, встановленим статтею 291 ПК.

Податковий борг — сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПК строк, та непогашеної пені.

ПК не регулює питання, зокрема, погашення зобов’язань зі сплати ЄСВ (крім особливостей функціонування єдиного рахунку, подання звітності щодо суми нарахованого ЄСВ), зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначили Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI; далі — Закон про ЄСВ.

Сума ЄСВ, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом про ЄСВ, обчислена податковим органом, є недоїмкою.

Отже, підставою для контролюючих органів при прийнятті рішення про відмову у реєстрації ФОПа платником єдиного податку є наявність у такого платника податкового боргу зі сплати податків та зборів, за якими визначили грошові зобов’язання, в тому числі, які не пов’язані із здійсненням господарської діяльності, крім наявної недоїмки зі сплати ЄСВ.

За інформацією ДПС у Львівській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
709

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91235

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
570853

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді