Звіт про 5 років роботи Комітета Гетманцева

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики із запізненням прозвітував про 5 років роботи. Звіт присвячений основним реформам

Звіт про 5 років роботи Комітета Гетманцева

ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА скачати інфографіку

Підбиваючи проміжні підсумки п’ятирічної роботи Комітету, Гетманцев зауважив, що основні зусилля, очікувано, зосередили на податковій політиці. На жаль, довелося не лише реалізовувати планову роботу, а й оперативно реагувати на виклики пандемії та повномасштабної війни.

За цей період запровадили низку важливих податкових змін.

Серед ключових ініціатив — звільнення від сплати ЄСВ для підприємців та фермерів на час воєнного стану, пільги на податок на нерухомість та землю для постраждалих регіонів, а також зниження податкового навантаження для бізнесу через впровадження спрощеної системи оподаткування.

Крім того, внесли зміни до законодавства для стимулювання інвестицій в індустріальні парки та підтримку малого та середнього бізнесу під час кризи.

Протягом останніх років впровадили нові стандарти для спрощення митних процедур і механізми боротьби з контрабандою, що включають вдосконалення митної інфраструктури та підвищення її ефективності. Серед ключових результатів — підвищення прозорості митного контролю.

Комітет також приділив увагу реформам у сфері бухгалтерського обліку, регулюванню грального бізнесу, який тривалий час залишався в тіні, а також створенню Бюро економічної безпеки для посилення боротьби з економічними злочинами.

ФІНАНСОВИЙ СЕКТОР скачати інфографіку

Зусилля Комітету зосередили на зміцненні фінансового сектора України. Одним із ключових напрямів стало вдосконалення регулювання банківської діяльності та створення прозорих умов для фінансових установ.

В області банківського регулювання впровадили нові стандарти, які забезпечують більш ефективний контроль та підвищують прозорість фінансових операцій. Це дозволило зменшити ризики та підвищити стабільність банківської системи.

У сфері споживчого кредитування запровадили заходи для захисту прав позичальників. Вони включають чітке регулювання колекторських компаній та спрощення процесів реструктуризації боргів.

Окрім того, створення механізмів для розвитку мікрокредитування вважають важливим досягненням. Це дозволило забезпечити доступ до фінансування для малих підприємств і окремих громадян.

За інформацією Данила Гетманцева


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідка про відсутність податкової заборгованості: як отримати

Процедура та способи отримання від ДПС довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів. Зразок заповнення заяви про надання довідки про відсутність заборгованості. Строки видачі довідки про відсутність податкової заборгованості. Алгоритм отримання довідки в електронній формі з QR-кодом
1052

Гарантійний лист: зразок

Допоможемо правильно скласти гарантійний лист для контрагента. Дізнайтеся, чи засвідчувати листи печаткою, коли не потрібно писати заголовка і завіряти у нотаріуса підписи
2538

Сплата ЄСВ ФОП у 2025 році

Усі фізособи-підприємці є платниками єдиного соціального внеску «за себе». Як він сплачуватиметься у 2025 році – у цьому огляді
31601

Сплата ЄСВ у 2025 році

Єдиний соціальний внесок сплачують роботодавці за своїх працівників після нарахування заробітної плати, винагороди за цивільно-правовими договорами, а також деяких інших виплати. Ще його сплачують фізособи-підприємці — «за себе». Все про ЄСВ — в огляді
76

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді