Використовуєте сонячні панелі для власних потреб: чи маєте право перебувати на спрощенці

46

Запитання

Чи мають право платники єдиного податку (першої – третьої груп), які використовують сонячні панелі для власних потреб, перебувати на спрощеній системі оподаткування?

Відповідь

Види діяльності, за умови здійснення яких фізичні особи – підприємці не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп визначили пунктом 291.5 Податкового кодексу України; далі — ПК.

Зокрема, не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп суб’єкти господарювання, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин) (пп. 3 пп. 291.5.1 ПК).

Підакцизні товари (продукція) — товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПК встановив ставки акцизного податку (пп. 14.1.145 ПК).

До підакцизних товарів, зокрема, належить електрична енергія (п. 215.1 ПК).

Оскільки електрична енергія є підакцизним товаром, платники єдиного податку першої — третьої груп не мають права здійснювати виробництво та продаж електричної енергії.

Водночас, мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування платники, які здійснюють виробництво електричної енергії з відновлюваних джерел енергії, в т. ч. з енергії сонячного випромінювання за допомогою власної сонячної електростанції та використовують її виключно для власних потреб. За умови дотримання вимог глави 1 розділу ХІV ПК, зокрема, відсутності в реєстрі платників єдиного податку видів діяльності щодо виробництва електроенергії, її передачі від генеруючих систем до пунктів розподілення, розподілення та продаж споживачам.

ЗІР, категорія 107.05


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Сплата ЄСВ ФОП у 2025 році

Усі фізособи-підприємці є платниками єдиного соціального внеску «за себе». Як він сплачуватиметься у 2025 році – у цьому огляді
31601

Загальна система оподаткування і ФОП 2024

Розповімо про особливості перебування ФОП на загальній системі оподаткування у 2024 році: облік доходів і витрат, про книгу обліку, перехідні витрати між ІII та IV кварталом, графік обов’язкових платежів (ЄСВ, ПДФО, військовий збір). Чи варто переходити на загальну систему у 2024 році? Відповіді у статті
548844

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
43585

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
189