Чи оподатковується ПДФО та ВЗ суми гарантійного платежу за договором оренди, що повертається після закінчення дії договору

900

Запитання

Чи оподатковується ПДФО та військовим збором сума гарантійного платежу (завдатку), отриманого від податкового агента – орендаря, що забезпечує виконання зобов’язань за договором оренди та повертається після закінчення терміну дії договору?

Відповідь

Відповідно до ст. 810 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) за договором найму (оренди) житла одна сторона – власник житла (наймодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Згідно з ст. 546 ЦКУ виконання зобов’язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням або завдатком.

При цьому відповідно до ст. 570 ЦКУ завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов’язання і на забезпечення його виконання.

Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) дохід з джерелом його походження з України - це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, згідно з п.п. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Виключний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено ст. 165 ПКУ.

Разом з тим п. 164.2 ст. 164 ПКУ встановлено перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема:

  • дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 ПКУ (п.п. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164 ПКУ);
  • інші доходи, крім доходів, визначених ст. 165 ПКУ (п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевзис) визначено п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

Крім того, вказані доходи є об’єктом оподаткування військовим збором (п.п. 1.2 п. 16 прим. підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Так, згідно із п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 відс., визначену ст. 167 ПКУ, і ставку військового збору 1,5 відс., встановлену п.п. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Враховуючи викладене, з метою уникнення неоднозначного тлумачення норм податкового законодавства у частині оподаткування доходів фізичних осіб, для отримання більш конкретної відповіді необхідне детальне вивчення документів (матеріалів), які стосуються порушеного питання.

ЗІР, категорія 103.25

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Договір суперфіцію: реєстрація, облік і оподаткування

Договір суперфіцію – це передача права користування земельною ділянкою для забудови. Які суттєві умови такого договору, його держреєстрація, порядок відображення у формі 20-ОПП, оподаткування та бухгалтерський облік суперфіцію, платежів за користування, а також продажу суперфіцію
3001

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1779

Оренда авто у фізичної особи: оформлення, оподаткування та облік

Якщо автомобіль потрібен тимчасово, то найшвидший і найдешевший спосіб його отримати – взяти в оренду. Оренда авто у фізичної особи: оформлення оподаткування й облік; оформлення договору оренди автомобіля, його істотні умови; документи для оформлення передачі автівки від фізособи до підприємства, бухгалтерский облік оренди автомобіля у фізичної особи – про все це дізнайтеся у статті
70623

Усе про суборенду приміщення

У консультації – про суборенду приміщення, договір суборенди приміщення 2023 зразок, а також особливості укладання таких договорів, заповнення форми 20-ОПП для суборендодавця та суборендаря, а також бухгалтерські проведення для обох сторін
52635

Оренда землі державної або комунальної власності

Оренда державної та комунальної землі є найбільш розповсюдженим речовим правом на неприватну землю. Отож, проаналізуємо, які є варіанти оренди неприватної землі, від чого залежить вибір виду оренди. Для зручності визначимо оптимальний алгоритм оренди землі 2023 за обраного варіанта
27242