ФОП отримав міжнародний грант: чи оподатковувати ПДФО та ВЗ

1095

Запитання

Чи оподатковують ПДФО і військовим збором дохід у вигляді міжнародних грантів, які виплачують на користь ФОП?

Відповідь

Благодійні організації: практикум з обліку та оподаткування

У разі якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковують за загальними правилами, встановленими Податковим кодексом України (ПК) для платників податку — фізичних осіб (п. 177.6 ПК)

Умови договору про надання гранту, укладеного між ФОП та неприбутковою організацією (благодійним фондом або громадською організацією), не передбачають виробництво (виготовлення) та/або реалізацію товарів, виконання робіт, надання послуг таким підприємцем на користь зазначених організації, а лише надання фіндопомоги у реалізації проекту.

Таким чином, оскільки дохід у вигляді гранту не пов’язаний з результатом від здійснення госпдіяльності ФОП, то такий дохід, незалежно від обраної ФОПом системи оподаткування, оподатковують за загальними правилами, встановленими ПК для платників-фізосіб.

Ситуація 1. Грант надає на користь ФОП благодійний фонд або громадська організація

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника включають інші доходи, крім зазначених у статті 165 ПК (пп. 164.2.20 ПК).

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати ПДФО (18%) та військовий збір (1,5%) із суми такого доходу за його рахунок (пп. 168.1.1 ПК),

Отже, дохід у вигляді гранту, який виплачується благодійним фондом або громадською організацією — резидентами України на користь ФОП, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід та оподатковується юрособою як податковим агентом ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Ситуація 2. Грант надає на користь ФОП міжнародний благодійний фонд

Під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виразили в інвалюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховують у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів (п. 164.4 ПК).

Порядок оподаткування іноземних доходів визначений пунктом 170.11 ПК.

Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, суму такого доходу включають до загального річного оподатковуваного доходу платника - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковують за ставкою 18% (пп. 170.11.1).

Якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана ВРУ, платник може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації (пп. 170.11.2 ПК).

Платник, що отримує, зокрема, іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок та військовий збір з таких доходів (пп. 168.2.1 ПК).

При цьому особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізособа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку у податкових органах як особа, що провадить незалежну профдіяльність (пп. 168.2.2 ПК).

Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) визначили статтею 179 ПК.

Тож, коли ФОП (резидент України) отримує дохід з джерел за межами України у вигляді міжнародних грантів, то суму такого доходу включає до загального річного оподатковуваного доходу як іноземний дохід та оподатковує ПДФО і ВЗ на загальних підставах.

При цьому фізособа зобов’язана подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок (військовий збір) з таких доходів.

За інформацією ДПС

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
79224

Декларація про майновий стан

Декларація про майновий стан, декларація про доходи – це назви однієї і тієї ж декларації, яку подають фізособи в податкову. У консультації розповімо, коли й кому подавати декларацію про майновий стан та доходи. Також розглянемо приклад як заповнити декларацію про майновий стан і доходи для звичайних громадян та фізичних осіб-підприємців за оновленою формою
406068

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
6759

Річний перерахунок ПДФО

Що таке річний перерахунок ПДФО, коли перерахунок ПДФО в кінці року обов’язковий, причини його необхідності, як провести річний перерахунок ПДФО, річний перерахунок ПДФО 2023 приклад – у консультації
33779