Як сплачувати ПДФО з доходів громадян, виплачених за договорами земельного сервітуту

525

Запитання

До якого бюджету сплачують податкові агенти нараховані суми ПДФО з доходів громадян, виплачених за договорами земельного сервітуту?

Відповідь

Як викупити землю, що перебуває у постійному користуванні

Договірні відносини щодо користування земельними ділянками визначають цивільно-правові угоди, зміст та порядок укладення яких регулює Земельний кодекс України (далі — ЗК) та Цивільний кодекс України (далі — ЦК).

Одним із видів прав на землю є право земельного сервітуту – це право власника або землекористувача земельної ділянки чи іншої заінтересованої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянко (розд. III ЗК).

Право користування чужим майном (сервітут) може встановити щодо земельної ділянки, інших природних ресурсів (земельний сервітут) або іншого нерухомого майна для задоволення потреб інших осіб, які не можуть бути задоволені іншим способом (ст. 401 ЦК).

Особа, яка користується сервітутом, зобов’язана вносити плату за користування майном, якщо інше не встановили договором, законом, заповітом або рішенням суду (ч. 3 ст. 403 ЦК).

Власник, землекористувач земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, має право вимагати від осіб, в інтересах яких його встановлено, плату за його встановлення, якщо інше не передбачили законом (ч. 4 ст. 101 ЗК).

Оподаткування доходів фізосіб регламентує розд. IV ПК, відповідно до пункту 162.1 якого платником податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включають інші доходи, крім доходів, визначених статтею 165 Податковим кодексом України; далі — ПК (пп. 163.1.1, 164.2.20 ПК).

Вказані доходи є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПК).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) ПДФО та військового збору до бюджету здійснюють у порядку, що встановили статтею 168 ПК.

Так, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати ПДФО та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок за ставками 18% та 1,5% відповідно (пп. 168.1.1 ПК).

Юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати податок відокремлених підрозділів, відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податок, за своїм місцезнаходженням одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів, сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, за місцезнаходженням відокремлених підрозділів. У випадках, передбачених ПК, - за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (пп. 168.4.4 ПК).

Суми ПДФО, нараховані податковим агентом з доходів, або фізособою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, за здавання фізособами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), сплачує такий податковий агент або така фізособа до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди, суборенди, емфітевзису (пп. 168.4.9 ПК).

За інформацією ДПС у Запорізькій області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова знижка: умови отримання та звітування

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
71644

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
78449

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27472

Додаток КІК до декларації про майновий стан: зразок

Як заповнити Додаток КІК, який містить доходи від участі фізособи у контрольованій іноземній компанії, у чому особливості перехідного періоду, як показати у декларації одночасно дані і за 2022, і за 2023 роки та як заповнити Додаток КІК у разі звільнення від оподаткування – відповіді на ці та інші питання зі зразками заповнення Додатка КІК знайдете у цій консультації
12005