Як звітувати за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів

612

Запитання

За яким ідентифікатором подавати розрахунок платежів за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів?

Відповідь

Плата за спеціальне використання водних біоресурсів не належить до загальнодержавних або місцевих податків і зборів, перелік яких встановлений статтями 9 та 10 Податкового кодексу України; ПК.

Порядок справляння збору за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів затвердив Кабмін постановою від 06.04.1998 № 449 (далі — Постанова № 449). Контроль за обчисленням і внесенням збору за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів покладений на органи ДПС та органи рибоохорони Держрибагентства.

Інструкцію про порядок обчислення та внесення платежів за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів, затвердили спільним наказом Держрибагентство, Мінекономіки, Мінфін, Мінприроди та ДПА від 24.12.1999 № 167/156/299/300/650 (далі — Інструкція). Вона включає «Розрахунок платежів за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів» як додаток до пункту 2.2 Інструкції, який передбачає надання звітності про обсяги використаних ресурсів до податкових органів (далі — Розрахунок).

Постанова № 449 втратила чинність з набранням чинності Порядком справляння плати за спеціальне використання водних біоресурсів і розмірів плати за їх використання, затвердженого постановою КМУ від 12.02.2020 № 125 (далі — Постанова № 125). Вона не передбачала застосування Інструкції та Розрахунку, та зобов’язувала Мінагрополітики привести власні нормативно-правові акти у відповідність з Постановою № 125.

Постанова № 125 втратила чинність після набрання чинності Порядком здійснення спеціального використання водних біоресурсів, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2023 № 1347 (далі — Порядок № 1347).

Зокрема встановили, що плату за спеціальне використання водних біоресурсів (для здійснення промислового рибальства) нараховує Держрибагенство під час підготовки проєкту договору на право здійснення промислу та відображає у такому договорі (п. 75 Порядку № 1347).

При цьому на податкові контролюючі органи покладений лише обов’язок контролю за справляння плати, а контроль за достовірністю поданих користувачами водних біоресурсів звітних даних про обсяги спеціального використання водних біоресурсів здійснюють територіальні органи Держрибагентства (п. 78 Порядку № 1347).

З огляду на викладене податківці зазначають, що чинний Порядок № 1347 не передбачає декларування користувачами водних ресурсів в частині обсягів використання податковим контролюючим органам. Чинність Інструкції, що не застосовується в умовах дії чинного Порядку № 1347 — факт невиконання Мінагрополітики обов’язку з приведення власних нормативно-правових актів у відповідність до Постанови № 125, зокрема, визнання Інструкції не чинною.

ЗІР, категорія 133.01


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Генератор на підприємстві: облік

У багатьох населених пунктах України є проблеми з електрикою через атаки рф. Щоб організувати безперебійну роботу, підприємства використовують дизель-генератори. Покажемо на прикладах, як облікувати генератори, та пояснимо, чи сплачувати екологічний податок за спалювання в генераторі дизельного палива
5062

Рентна плата: як розрахувати, кому та коли сплачувати

Рентна плата — це плата за використання природних ресурсів. Надра, вода, лісові ресурси, радіочастотний ресурс — усе це об’єкти рентної плати. У консультації знайдете відповіді на питання, хто й коли має звітувати, а також дізнаєтеся, з чого складається рентна плата
7432

Екологічний податок у 2024 році

У 2024 році ставки екологічного податку знову зросли. Хто має сплачувати екологічний податок, а хто ні, що таке стаціонарні джерела забруднення та як бути з відходами, щоб не сплачувати екологічний податок, як розрахувати екоподаток, які послаблення є у період воєнного стану – в огляді
118253

Рентна плата за користування надрами 2024

У консультації знайдете зразок заповнення розрахунку з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин на прикладі видобутку підземних вод. Також знайдете приклад розрахунку Додатку № 1 до Податкової декларації з рентної плати
26412

Податкова декларація екологічного податку 2024

Як заповнити декларацію з екологічного податку 2024, яку заяву слід подати до податкової, якщо обсяги викидів парникового газу знаходяться у межах ліміту, строки декларування та інші пов’язані питання – у цьому огляді
71072