Рентна плата за користування радіочастотним ресурсом 2023

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Усе про рентну плату за користування радіочастотним ресурсом України у 2023 році дізнаєтеся з даної консультації

 

Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

Порядок сплати рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України регламентується ст. 254 ПКУ.

Платники рентної плати за користування радіочастотним ресурсом

Платниками рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України є загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування.

До загальних користувачів радіочастотного ресурсу України належать:

  • надавачі телекомунікаційних послуг;
  • розповсюджувачі телепрограм на основі власних або орендованих радіочастотних засобів;
  • технологічні користувачі.

Винятком є радіоаматори та спецкористувачі (ЗСУ, СБУ, Міноборони, МВС і т.п.), які декларацію не подають.

Загальні користувачі користуються радіочастотним ресурсом України на підставі ліцензію або дозволу, а саме:

  • ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України;
  • ліцензії на мовлення та дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою;
  • дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, отриманого на підставі договору з власником ліцензії на мовлення;
  • дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою.

Займається питаннями ліцензій і дозволів Український державний центр радіочастот (УДЦР).

Сплата рентної плати за користування радіочастотним ресурсом

Користувачами радіочастотного ресурсу рента сплачується (див. пп. 254.5.3 ПК, роз’яснення ГУ ДПС у Дніпропетровській області):

  • з дати отримання (продовження) ліцензії – тими користувачами, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України на підставі ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України, у т.ч. ліцензії на мовлення від УДЦР;
  • з дати видачі дозволу на експлуатацію радіочастотного засобу – іншими користувачами.

При цьому платник ренти, що здійснював у звітному періоді (місяці) користування радіочастотним ресурсом на підставі ліцензії, термін дії якої розпочався (закінчився) посеред місяця, обчислює «податкове зобов’язання» з ренти пропорційно кількості календарних днів дії ліцензії у звітному місяці (роз’яснення ГУ ДПС у Черкаській області). Вочевидь аналогічно й при початку користуванні ліцензією.

Ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом

Ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом диференційовано залежно від виду радіозв’язку та діапазону радіочастот і визначено за 1 мГц смуги радіочастот на місяць у гривнях (п. 254.4 ПКУ).

Тобто саме ширина смуги радіочастот впливає на розмір рентної плати за користування радіочастотним ресурсом та є об’єктом його оподаткування. До ставок рентної плати застосовують коригувальні коефіцієнти. Ставки «радіочастотної» рентної плати та ці понижувальні коефіцієнти наведено у таблиці нижче, яка складена на основі п. 254.4 ПК. 

Ставки «радіочастотної» ренти

СКАЧАТИ ▶️

Порядок обчислення та сплати рентної плати за користування радіочастотним ресурсом у 2023 році не змінився.

Коли під час воєнного стану можна не платити рентну плату за користування радіочастотним ресурсом

Просто перестати сплачувати – не можна. Якщо вже немає необхідності подальшого використання ліцензії (чи дозволу) на використання радіочастотного ресурсу, то необхідно звернутися до УДЦР з відповідною заявою користувача радіочастотного спектра про анулювання присвоєнь радіочастот відповідно до ст. 79 Закону «Про електронні комунікації» від 16.12.2020 р. № 1089. З такою порадою виступили податківці у роз’ясненні ГУ ДПС у м. Києві.

Об’єкт оподаткування рентною платою за користування радіочастотним ресурсом

Закон «Про електронні комунікації» від 16.12.2020 р. № 1089 регулює всі питання щодо радіочастотних ресурсів. Ним визначено, що радіочастота — це одиниця радіочастотного спектра, визначена певним номіналом.А смуга радіочастот — частина радіочастотного спектра, визначена певним інтервалом радіочастот.

Об’єктом оподаткування рентною платою за користування радіочастотним ресурсом є ширина смуги радіочастот, що визначається як частина смуги радіочастот загального користування у відповідному регіоні та зазначена в ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України або в дозволі на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою для технологічних користувачів та користувачів, які користуються радіочастотним ресурсом для розповсюдження телерадіопрограм (ст. 254.3 ПК).

Особливості декларації з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом

Окремої декларації для радіочастотної ренти немає. Як і для інших видів рентної плати подається декларація з рентної плати, але зі спеціальним Додатком 41 «Розрахунок з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України», що затверджені наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 719. Подавати таку декларацію з додатком слід щомісяця (п. 257.1 ПК). Це значить, що звітувати треба впродовж 20 к. днів з кінця кожного місяця, а потім ще 10 к. днів відводиться на сплату ренти.

Декларацію подають так звані загальні користувачі радіочастотного ресурсу (їхній перелік – див. на початку консультації).

Порядок заповнення Додатка 41 до декларації з рентної плати можна знайти у роз’ясненні ГУ ДПС у Закарпатській області.

Як заповнити декларацію Додаток 4-1

СКАЧАТИ ⏩

Якщо користувачем отримано декілька дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінюваних пристроїв в одному регіоні з однаковою смугою та однаковою ставкою рентної плати, то їм треба дотримуватися таких правил заповнення Додатка 41 (роз’яснення ДПС у 119.04 ЗІР):

  • кол. 4.1-4.5 – вказуються дані по кожному з отриманих дозволів (вид документа (дозвіл), номер, дата видачі, строї дії, кількість днів дії дозволу у звітному періоді;
  • кол. 2, 3, 5, 6 – зазначаються дані по кожному дозволу;
  • кол. 7 – вказується ставка рентної плати;
  • кол. 8 (податкове зобов’язання) – заповнюється рядок, в якому зазначені дані щодо першого за датою видачі дозволу. Інші рядки – прокреслюються.

Відповідальність за несплату рентної плати за користування радіочастотним ресурсом 

За несплату рентної плати за користування радіочастотним ресурсом, або сплати її в неповному обсязі упродовж 6 місяців, податківці подають інформацію про таких платників до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення для вжиття до них заходів (пп. 258.2.4 ПК). 

За несвоєчасну сплату щомісячного збору за користування радіочастотним ресурсом нараховують пеню. У разі несплати щомісячного збору упродовж 6 місяців, анулюють ліцензію на користування радіочастотним ресурсом, а також дозволи на експлуатацію без компенсації збитків користувачу радіочастотного ресурсу зі стягненням суми заборгованості в судовому порядку. 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді