Як фізособа сплачує земельний податок у рік придбання земділянки

582

Запитання

Який порядок сплати земельного податку фізичною особою в рік придбання земельної ділянки?

Відповідь

Орендна плата нижча за амортизацію ОЗ: оцінюємо податкові ризики

Нарахування фізособам сум плати за землю проводить контролюючий орган за місцезнаходженням земельної ділянки. Зокрема право на яку фізособа має як власник земельної частки (паю).

Платнику до 1 липня поточного року надсилають податкове повідомлення-рішення про внесення податку. У ньому наводять детальний розрахунок суми податку, який, зокрема, має містити:

За переходу права власності на земельну ділянку або права на земельну частку (пай) від одного власника — юридичної або фізичної особи до іншого впродовж календарного року, податок сплачує:

  • попередній власник — за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося його право власності на зазначену земельну ділянку;
  • новий власник — починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

За переходу права власності на земельну ділянку або права на земельну частку (пай) від одного власника — фізичної особи до іншого впродовж календарного року ДПС надсилає (вручає) податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Якщо такий перехід відбувся після 1 липня поточного року, податкова надсилає (вручає) попередньому власнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважають скасованим (відкликаним).

Якщо платник податків має у власності декілька земельних ділянок або право на декілька земельних часток (паїв), щодо яких необхідно провести звірку даних, для її проведення такий платник має право звернутися до ДПС за своїм місцем реєстрації або за місцем знаходження будь-якої з таких земельних ділянок/паю.

Платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі звернутися до ДПС за своїм місцем реєстрації або за місцем знаходження земельних ділянок/паю для проведення звірки даних щодо:

  • розміру площ і кількості земельних ділянок, земельних часток, що перебувають у власності та/або користуванні платника;
  • права на користування пільгою зі сплати податку;
  • розміру ставки земельного податку;
  • нарахованої суми плати за землю.

За виявлення розбіжностей між даними ДПС і даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів/засвідчених копій відповідних документів, а також за зміни розміру ставки плати за землю, ДПС упродовж десяти робочих днів проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважають скасованим (відкликаним).

Земельний податок фізособи сплачують упродовж 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Отже, за отримання інформації про набуття фізособою права власності на земельну ділянку, або на підставі поданих фізособою до ДПС за місцем знаходження земельної ділянки відомостей про правовстановні документи на земельну ділянку, ДПС:

  • здійснює нарахування сум земельного податку, починаючи з місяця, в якому у фізособи виникло право власності;
  • надсилає податкове повідомлення-рішення.

За інформацією ДПС у Луганській області

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок 2024

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
62649

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158905

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
45351

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
106129

Декларація з туристичного збору

У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок
19704