З 1 січня перебуватимете на обліку як великий платник податків: куди подавати звітність та сплачувати ПДВ за грудень

428

Запитання

До якого податкового органу зобов’язаний подавати звітність та сплачувати ПДВ за грудень попереднього року, платник, який з 01 січня поточного року обліковується у податковому органі, що здійснює супроводження великих платників податків?

Відповідь

Скачати Алгоритм заповнення декларації з ПДВ

У разі включення платника до Реєстру великих платників податків на нього поширюють особливості, визначені Податковим кодексом України (ПК) для великих платників податків (далі — ВПП). Зокрема. обов’язок обліковуватись у контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП, з початку податкового періоду (календарного року), на який сформували Реєстр ВПП.

Податкова декларація подається за звітний період в установлені ПК строки податковому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ПК).

Порядок надання звітності, нарахування, утримання та сплату (перерахування) ПДВ до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 203 ПКУ.

Податкова декларація з ПДВ подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, упродовж 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця (п. 203.1 ПК).

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті упродовж 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 ПК для подання податкової декларації (п. 203.2 ПК).

Тобто, декларацію з ПДВ за грудень попереднього року подають до 20 січня поточного року, а податок сплачують упродовж 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання такої декларації.

Платник, який з 01 січня поточного року обліковується у ДПС, що здійснює супроводження ВПП, подає декларацію з ПДВ та сплачує податкові зобов’язання з ПДВ за грудень попереднього року за новим основним місцем обліку.

За інформацією ДПС по роботі з ВПП

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
308590

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27577

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28343

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 27.03.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
9618