Декларація ФОП-єдинника 2 групи: вихід на пенсію та ліквідація

2321

Запитання

ФОП на спрощеній системі 2 групи припиняє діяльність 30.06.2021, а з 05.04.2021 підприємець набуває статусу пенсіонера. Як відобразити в ліквідаційній звітності податкової декларації платника єдиного податку (додаток 1) несплату ЄСВ за травень та червень?

Відповідь

Наказом Мінфіну від 09.12.2020 № 752 передбачений Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», який є невід’ємною частиною декларації. Його подає та заповнює ФОПи-єдинники 2 групи, які є платниками ЄСВ з типом форми «Звітна» та додатковою позначкою «Довідково», у випадках, зокрема: при виході на пенсію та при ліквідації підприємця.

У ситуації, що розглядають, перший випадок, який стався — це вихід ФОПа на пенсію, а потім вже — припинення цього підприємця.

Тому для того, щоб подати ліквідаційний звіт, спочатку потрібно повідомити податкову про вихід ФОПа на пенсію. Для цього потрібно подати Додаток 1 до Декларації з типом форми «Звітна» та додатковою позначкою «Довідково». Розглянемо, як заповнювати найголовніші графи:

  • у заголовній частині в комірці 01 «Звітна» та в комірці 04 «Довідково» проставляють позначку«Х»;
  • у графі 5 «Тип форми» в полі «призначення пенсії» проставляють позначку «Х»;
  • у графі 8.1 «Код категорії застрахованої особи» — вказують «6»;
  • надалі заповнюють табличну частину графи 9 «Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та сум єдиного внеску», де зазначають суми доходу, на які нараховано ЄСВ, розмір ЄСВ та суми нарахованого ЄСВ (за перші чотири місяці (січень—квітень 2021 р.)). Крім того заповнюють підсумований рядок таблиці за колонками 2 та 4. Значення підсумованого рядка графи 9 переносять в рядок 21 Декларації.

Наступним кроком буде подання Додатку 1 у складі Декларації з типом форми «Звітна» та у графі 5 «Тип форми» проставляють позначку «Х» — після припинення.

Розглянемо основні та важливі моменти заповнення рядків ліквідаційної Декларації:

1. Обирають стан документа «Звітний»;

2. У графі 2 «Податковий звітний період» — позначка «Х» — «півріччя»;

3. У графі 8.1 «Платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення» — ставиться «Х»;

4. У графі 10 — зазначають всі КВЕДи за якими отримано дохід;

5. У розділі ІІІ «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку другої групи» — у табличній частині «Щомісячні авансові внески» зазначається сума ЕП, яка була нарахована за звітний період, в даному випадку — це І квартал (січень, лютий, березень) та ІІ квартал (квітень), а у рядку 03 «Обсяг доходу за звітний (податковий) період — вказують обсяг доходу. Також цю суму потрібно продублювати у розділі V «Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку» у рядку 08 «Загальна сума доходу за звітний (податковий) період»;

6. У розділі VII «Визначення зобов’язань зі сплати єдиного внеску за даними звітного (податкового) періоду» у рядку 21 — зазначають суму ЄСВ, яка підлягає сплаті до бюджету за звітний період, в даному випадку за перші чотири місяці, оскільки діяльність припинена в квітні 2021 року. Також ставиться позначка «Х» про те, що до Декларації додається Додаток 1.

Переходимо до заповнення Додатку 1 до декларації:

1. Обирають стан документа «Звітний», податковий період «Х» півріччя;

2. У графі 4 «Податковий звітний період» — позначка «Х» — «півріччя»;

3. У графі 5 «Тип форми» — після припинення «Х»;

4. У графі 6 «Державна реєстрація припинення» вказують, в даному випадку «30.06.2021»;

5. У графі 8 «Період перебування фізичної особи-підприємця на спрощеній системі оподаткування» зазначається період з початку року по останній день місяця, в якому відбулося припинення підприємницької діяльності, в даному випадку «01.01.2021 - 30.06.2021»;

6. У графі 8.1 «Код категорії застрахованої особи» — вказують «6»;

7. Надалі заповнюють табличну частину графи 9 «Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та сум єдиного внеску» — зазначають суми доходу, на які нараховано ЄСВ, розмір ЄСВ та суми нарахованого ЄСВ (за перші чотири місяці). За квітень та травень 2021 року суми не проставляють, оскільки ФОП вийшов на пенсію, про що було повідомлено податкову, так як з 01.01.2021 звільнені фізособи-підприємці від сплати ЄСВ за себе, які отримують пенсію за вислугу років або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (ст. 4 Закону про ЄСВ). Крім того, заповнюють підсумований рядок таблиці за колонками 2 та 4.

Після чого оформлену звітність перевіряють, підписують та подають до податкової протягом 40 днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 296.5.1 ПКУ).

За інформацією ГУ ДПС у Черкаській області


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91315

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
570998