Податкові зобов’язання у боржника та організатора електронних торгів у разі продажу арештованого майна

404

Запитання

Як визначаються податкові зобов’язання у боржника та організатора електронних торгів, торгів за фіксованою ціною у разі продажу через такого організатора державною виконавчою службою майна боржника, яке було арештоване?

Відповідь

⚡️ Зразки заповнення податкової накладної 2021 Скачати

Якщо продаж майна, яке було арештоване, здійснюється державною виконавчою службою через організатора електронних торгів, торгів за фіксованою ціною (далі – Організатор), то при отриманні Організатором гарантійного внеску, що згідно з Порядком реалізації арештованого майна зараховується на його рахунок, податкові зобов’язання з ПДВ не визначаються і відповідно податкова накладна не складається.

Водночас, операція з продажу Організатором – платником ПДВ арештованого майна (у тому числі транспортних засобів) учаснику (переможцю електронних торгів) оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Зокрема, при здійсненні операції з продажу арештованого майна (у тому числі транспортних засобів) Організатор – платник ПДВ зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ, як безпосередньо за операцією з продажу арештованого майна, виходячи із його договірної вартості, так і за операцією з постачання послуг із організації та проведення електронних торгів, виходячи із суми комісійної винагороди, та скласти і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних дві податкові накладні окрему на кожну із вказаних операцій.

У боржника дата виникнення податкових зобов’язань за такими операціями визначається у загальновстановленому порядку, тобто за правилом «першої події».

ЗІР, категорія 101.06


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова декларація з ПДВ 2024/2025

У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності
184663

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1541

Навчальний тренажер для бухгалтера: перевірте себе

Хочете підвищити свої бухгалтерські навички та бути впевненими у своїй професійній майстерності? Перевірте себе за допомогою навчальних тестів для бухгалтерів. Незалежно від того, чи ви тільки починаєте свій шлях у бухгалтерії, чи вже маєте багаторічний досвід, наш тренажер допоможе вам освіжити знання та виявити свої слабкі місця. Спробуйте прямо зараз — і переконайтеся, що ви готові до будь-яких викликів
267

Розрахунок коригування до податкової накладної: оновлена форма

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
533875

Податкова накладна 2024/2025: нова форма

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє. Із новою формою податкової накладної, яка діє з 1 жовтня 2024 року, та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки податкової накладної, які можете скачати
336609