Працівник зі змінним графіком проходив медогляд у свій вихідний: чи потрібно оплачувати

1622

Запитання

Як оплатити працівнику, який працює за змінним графіком, день проходження обов’язкового медичного огляду, якщо цей день для працівника вихідний?

Відповідь

✍ Як розрахувати середню зарплату: готові приклади

Порушення з боку роботодавця вимог статті 123 «Гарантії для працівників, що направляються на обстеження до медичного закладу» КЗпП може мати для останнього негативні наслідки.

Показовим щодо останнього є рішення суду від 12.06.2021 по справі №588/216/19.

У зв`язку із специфікою роботи, а саме: роботи на підприємстві харчової промисловості, працівник був зобов`язаний проходити періодичні медичні огляди. Так, він проходив медичні огляди в поза робочий час у період березень 2012, вересень 2012, квітень 2013, вересень 2013, квітень 2014, вересень 2014, березень 2015, вересень 2015, березень 2016, жовтень 2016, березень 2017. Мінімальний час на проходження медичного огляду складає два дні. Оплати за проходження медичних оглядів проведено не було.

Позивач посилаючись на вказані обставини та норми статті 43 Конституції України і законодавства про працю просив суд:

  • стягнути з відповідача невиплачену заробітну плату за час проходження медичного огляду за період з 2012 по 2017 роки;
  • нарахувати і виплатити компенсацію втрати частини заробітної плати та стягнути з відповідача на його користь компенсацію втрати частини доходів.

Суд задовольнив позові вимоги у повному обсязі.

Щоб упередити можливі порушення законодавства про працю Держпраці просить враховувати наступне.

Обов’язки роботодавців щодо організації проходження працівниками медичних оглядів

Відповідно до чинного законодавства України у сфері охорони здоров’я та трудового права встановлено обов’язок та порядок медичного огляду працівників.

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників. Також, статтею 17 Закону України «Про охорону праці» встановлено, що роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок позачерговий медичний огляд працівників:

  • за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров’я пов’язане з умовами праці;
  • за своєю ініціативою, якщо стан здоров’я працівника не дозволяє йому виконувати свої трудові обов’язки.

Процедуру проведення медичних оглядів, зокрема, визначено у Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ від 21.05.07 № 246, поширюється вона на юридичних та фізичних осіб незалежно від форми власності, у тому числі підприємців, які використовують найману працю (роботодавців) (пп. 1.2 п. 1 Порядку № 246).

Роботодавець:

  • організовує лабораторні дослідження умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу з метою визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, і подає ці дані відповідній санітарно-епідеміологічній станції;
  • повинен під час укладання трудового договору поінформувати працівника під підписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров’я та про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору;
  • працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров’я. До виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, допускаються особи за наявності висновку психофізіологічної експертизи;
  • погоджує план-графік проведення медичних оглядів закладами охорони здоров’я;
  • забезпечує своєчасну та організовану явку працівників на медичні огляди та обстеження;
  • здійснює контроль за проведенням медоглядів у строки, погоджені з закладами охорони здоров’я, призначає відповідальних осіб за організацію медогляду.

Категорії працівників, для яких медичні огляди є обов’язковими

Можна виділити декілька категорій працівників, яким роботодавець має забезпечити проходження медичного огляду:

  • працівники зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці (ст. 169 КЗпП, Перелік шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників та Перелік робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників, що наведений в додатках 4, 5 до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом МОЗ від 21.05.07 № 246;
  • де є потреба у професійному доборі (обов’язковий профілактичний медичний огляд проводиться з метою професійного добору. Перелік робіт, де є потреба у професійному доборі, затверджений наказом МОЗ та Держнаглядохоронпраці від 23.09.1994 №263/121);
  • особи молодше вісімнадцяти років (ст.191 КЗпП та ст. 11 Закону України «Про охорону праці»);
  • працівники, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань та/або виникнення харчових отруєнь (ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III; ст. 26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 № 4004-XII). Такі працівники мають проходити попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медичні огляди. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затверджений постановою КМУ від 23.05.01 № 559, а Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, затверджені наказом МОЗ від 23.07.02 № 280;
  • працівники, які мають проходити наркологічні та психіатричні огляди. Перелік професій та видів діяльності, для яких є обов’язковим первинний і періодичний наркологічний огляд, та Порядок проведення обов’язкового профілактичного наркологічного огляду громадян затверджено постановою КМУ від 06.11.97 № 1238. Перелік медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих, та Порядок проведення обов’язкових психіатричних оглядів затверджено постановою КМУ від 27.09.2000 № 1465.

Гарантії, права та обов’язки працівників при проходженні медичного огляду

Працівник зобов’язаний проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди (ст. 159 КЗпП, ст. 14 Закону України «Про охорону праці»).

За час перебування в медичному закладі на обстеженні за працівниками, зобов’язаними проходити таке обстеження (ст. 169, 191 КЗпП), зберігають середній заробіток за місцем роботи (ст. 123 КЗпП)

Роботодавець укладає договір про проведення медогляду із закладом охорони здоров’я, який має другу, першу або вищу акредитаційні категорії, ліцензію на здійснення медичної практики, у якому створено комісію з проведення медичних оглядів, а лікарі пройшли підготовку з професійної патології. Заклад охорони здоров’я складає план-графік проведення медичного огляду працівників підприємства та погоджує його із роботодавцем та територіальним органом Держпраці.

Роботодавець має забезпечити своєчасну та організовану явку працівників на медогляд та обстеження.

Проходження медичних оглядів працівниками доцільно планувати так, щоб вони проходили у робочі дні, визначені графіками роботи.

Як виняток, може допускатися факт проходження працівником медичного огляду у свій вихідний день. У такому випадку працівнику доцільно забезпечити надання інших днів відпочинку, а у разі неможливості з виробничих причин надати вихідні дні, за згодою працівника, за дні проходження медичного огляду зберігається середній заробіток.

Середню зарплату працівників, які проходять медичний огляд, обчислюють відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 №100, за два попередніх місяці, що передують події.

За інформацією Держпраці


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113570

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7458

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196457

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77886

Відомість нарахування заробітної плати 2024

Бухгалтер під час нарахування зарплати працює з чималою кількістю первинних документів, основним з яких є розрахунково-платіжна відомість. Якщо зарплатна відомість працівника містить помилки, це може призвести до штрафів. Як все правильно оформити та які форми документів краще використати читайте у консультації
184850