Як зменшити податковий кредит, якщо продавець відмовляється надіслати РК

2372

Запитання

Продавець відмовляється надіслати розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної: як покупцю зменшити податковий кредит?

Відповідь

Найкращий помічник для вас: система Експертус Головбух

Розрахунок коригування (РК), який склав постачальник товарів/послуг до податкової накладної (ПН), яку він склав на отримувача — платника податку, має зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних:

Постачальник

Якщо:

  • збільшили суму компенсації вартості товарів на користь постачальника

або

  • коригування кількісних і вартісних показників у підсумку не змінює суми компенсації

Отримувач

Якщо зменшили суму компенсації вартості товарів постачальнику і постачальник надсилає отримувачеві РК

Коригування податкового кредиту відображають у рядку 14 податкової декларації з ПДВ (далі — Декларація). У разі заповнення рядка 14 Декларації обов’язково подають додаток 1 «Відомості про суми податку на додану вартість, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та про податковий кредит з урахуванням його коригування (Д1)» (далі — додаток 1). При цьому додаток 1 заповнюють у розрізі контрагентів (пп. 3 п. 4 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21 (далі — Порядок № 21)).

Форма додатку 1 передбачає, що у разі коригування податкового кредиту платник податку має заповнити таблицю 2.2 розділу ІІ додатка «Відомості про коригування податкового кредиту згідно зі ст. 192 ПКУ», яку заповнюють у розрізі контрагентів.

Платник податку самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає в податковій звітності. Дані податкової звітності мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника (п. 6 розд. ІІІ Порядку № 21).

Якщо продавець відмовляється надіслати РК до ПН, платник податку — покупець має зменшити податковий кредит незалежно від того, чи отримав від продавця РК до ПН. Таке коригування відображають у рядку 14 розділу ІІ Декларації на підставі бухгалтерської довідки. При цьому слід обов’язково заповнити таблицю 2.2 додатка 1.

За інформацією Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Зекономте на передплаті фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух».

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Миру нам.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
308476

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27476

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28295

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 27.03.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
9608