Робітник не може працювати дистанційно під час війни: що з оплатою

417

Запитання

До Держпраці звернувся ФОП щодо відмови в оплаті працівнику, з яким немає зв’язку та який не має можливості працювати дистанційно. Наскільки це правомірно?

Відповідь

🔊 Штрафи за відсутність або незастосування РРО

Заробітна плата — це винагорода, обчислена зазвичай у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Дистанційна робота — це форма організації праці, за якої працівник виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за своїм вибором і з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

На час загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації дистанційна робота може запроваджуватися наказом/розпорядженням роботодавця без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі. З таким наказом працівник ознайомлюється упродовж двох днів з дня його прийняття, але до запровадження дистанційної роботи.

Під час воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження зарплати без обмеження строку.

У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження зарплати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 к. дн., без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Працівнику також можуть надати відпустку за сімейними обставинами та з інших причин без збереження зарплати на термін, обумовлений угодою між працівником і власником, але не більше 15 к. дн. на рік.

Отже, відпустку без збереження зарплати роботодавець надає лише після отримання від працівника заяви з проханням надати таку відпустку. Роботодавець має право відмовити у її наданні. Ініціатива завжди має йти від працівника. Однак остаточне рішення про її надання залишається за роботодавцем.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв відпусток: створення та облік

Виплата відпускних та компенсації за невикористані відпустки здійснюють за рахунок забезпечення оплати відпусток. Це своєрідний резервний фонд, який бухгалтери часто називають «резервом відпусток». Розповімо, для чого його створювати, як його розраховувати та відображати в обліку
52716

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21725

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18165