Формування ПК після відновлення реєстрації платником ПДВ за товарами, ввезеними на ЄП 2%

490

Запитання

Які особливості формування податкового кредиту після відновлення реєстрації платником ПДВ за товарами, ввезеними на митну територію України в періоді використання платником спрощеної системи за ставкою 2%?

Відповідь

Правила визнання податкового кредиту з ПДВ

Якщо платник в періоді використання ним спрощеної системи з особливостями оподаткування ввіз на митну територію України товари та необоротні активи, то такий платник після відновлення реєстрації платником ПДВ включає суми ПДВ, сплачені при ввезенні таких товарів та необоротних активів на митну територію України, до податкового кредиту.

Суми ПДВ, сплачені при ввезенні на митну територію України таких товарів/необоротних активів, маєте включити до податкового кредиту не пізніше 31.10.2023 на підставі належним чином оформлених відповідних митних декларацій.

Тобто, останній звітний (податковий) період для формування податкового кредиту за такими товарами та необоротними активами — жовтень 2023 року.

Податкові зобов’язання якщо платник податку використав (поставив, реалізував) такі ввезені товари, необоротні активи у періоді використання спецгрупи ЄП 2% нараховують в тому ж звітному періоді, у якому включили до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені при ввезенні таких товарів/необоротних активів на митну територію України.

Базу оподаткування при нарахуванні податкових зобов’язань визначайте:

  • за товарами — за їх митною вартістю;
  • за необоротними активами — за балансовою (залишковою) вартістю, що склалася станом на перше число місяця, упродовж якого їх використали (поставили, реалізували). У разі відсутності обліку необоротних активів — за звичайною ціною.

ЗІР, категорія 101.13

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області

У декларації з ПДВ — від’ємне значення: чи можна отримати бюджетне відшкодування

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
308487

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27484

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28301

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 27.03.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
9611