Як зняти з реєстрації РРО, що перебуває на окупованій території чи в зоні бойових дій

1182

Запитання

Як скасувати реєстрацію РРО, що перебувають на територіях, які тимчасово окуповані або на яких ведуть бойові дії?

Відповідь

🔊 Штрафи за відсутність або незастосування РРО

 Щоб скасувати реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО), що перебувають на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій, подайте до ДПС за основним місцем обліку як платника повідомлення за формою № 20-ОПП та заяву про скасування реєстрації РРО за формою № 4-РРО.

Керуйтеся положеннями:

  • розділу VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588;
  • глави 4 розділу ІІ Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547 (далі — Порядок № 547).

Документи можна подавати як в паперовій, так і в електронній формі (засобами електронного зв’язку).

Перед скасуванням реєстрації РРО його необхідно розпломбувати в центрі сервісного обслуговування (далі — ЦСО) з яким госпсуб’єктом уклав договір про технічне обслуговування та ремонт РРО (п. 3 глави 4 розд. ІІ Порядку № 547).

Процедуру розпломбування РРО в ЦСО за можливості проводять і для РРО, щодо яких ДПС прийняла рішення про примусове скасування реєстрації.

Отже, у разі скасування реєстрації РРО за рішенням ДПС, прийнятого на підставі отриманого від госпсуб’єкта повідомлення № 20-ОПП з інформацією про об’єкти господарювання, які закрили або не експлуатують, процедуру розпломбування РРО в ЦСО проводять за можливості.

У приватній частині Електронного кабінету відображають відомості про зареєстровані/скасовані РРО, об’єкти оподаткування та органи контролю, в яких госпсуб’єкт перебуває на обліку за неосновним місцем обліку.

Одночасно зі скасуванням реєстрації РРО скасовують книгу обліку розрахункових операцій, що зареєстрували на цей РРО (гл. 3 розд. ІІ Порядку № 547). 

За інформацією ДПС по роботі з ВПП

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний чек 2023

У цьому огляді про те, як працюють електронні чеки та програмні реєстратори розрахункових операцій (пРРО), що є альтернативою звичайним касовим апаратам
11864

Касова книга: зразок заповнення

Касова книга – це документ, який має чіткі правила заповнення, за порушення яких можливий чималий штраф. Їх добре має знати касир, який веде та відповідає за касову книгу. Приклад заповнення касової книги, правила ведення паперової та електронної касової книги – у консультації
52526

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1779

Z-звіт: як сформувати

Z-звіт — це обов’язковий денний звіт касового апарату — як звичайного, так і програмного. Друкувати його чи ні, як, де і скільки зберігати, як часто формувати Z-звіт, електронний Z-звіт, особливості Z-звітів програмних РРО, відповідальність за порушення — в огляді
67409