Чи оподатковувати ПДВ суму компенсованого судового збору

За рішенням суду платнику суму судового збору компенсує друга сторона. Дізнайтесь, чи виникає об'єкт оподаткування ПДВ

судове рішення

Навчання з ПДВ: від азів до майстерності

Судові витрати — це судовий збір та витрати, пов’язані з розглядом справи (п. 1 ст. 133 глави 8 розділу І Цивільного процесуального кодексу України). Основними засадами (принципами) цивільного судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (підп. 12 п. 3 ст. 2 ЦПК).

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Податкового кодексу України (підп. «б» п. 185.1 ПК).

Постачання послуг — будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживають в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (підп. 14.1.185 ПК).

Постачання товарів — будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (підп. 14.1.191 ПК).

Сума документально підтвердженого судового збору, який за рішенням суду платнику в повному обсязі або частково компенсує друга сторона, не підпадає під визначення операції з постачання товарів/послуг. ПДВ за такою операцією не нараховують.

За інформацією ДПС у Запорізькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55640

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
44

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53447

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді